Gelderland

Sijs, goudvink of putter, wie heeft de mooiste Europese vogel?

Peter Wijgerde, keurmeester Europese cultuurvogels met een kruising putter/goudvink.
Peter Wijgerde, keurmeester Europese cultuurvogels met een kruising putter/goudvink. © Omroep Gelderland
AFFERDEN - Wie heeft de mooiste Europese cultuurvogel? Om die eer strijden in Afferden vele tientallen kwekers. Hun sijzen, goudvinken, putters en andere Europese vogels staan een zware keuring te wachten. Maar hoe keur je nou een vogel?
Het is de grootste vogelshow van Europese cultuurvogels van Europa. In Afferden worden honderden vogels gekeurd. Iedere kweker wil zo goed mogelijk voor de dag komen op deze vogelshow. De keuringen worden door deskundige vogelkwekers in stofjassen uitgevoerd waarbij vooral wordt gelet op uiterlijk, kleur en voorkomen. Van roodborstje tot bijeneter: het is een bijzondere tentoonstelling in Afferden, want eigenlijk hebben we in Europa ook de mooist gekleurde vogels.
'Dit is zeker een kanshebber.'

De mooiste kleuren

De hoogste punten gaan naar vogels die goed op kleur zijn. Maar door het kweken zijn ook vele kleurvariaties ontstaan: de zogenoemde 'mutanten'. Volgens bestuurslid Paul Oude Elferink is de kanarie een goed voorbeeld: "Die hoort groen te zijn. Maar soms komt bruin door het groen heen. Dat kan dan een nieuwe kleurmutant worden. Alleen de mooiste vallen daarbij in de prijzen."

Keuringen

Publiek mag niet meekijken, want de keurmeesters moeten in volledige rust hun werk kunnen doen. Mensen die de vogels willen zien kunnen vanaf vrijdag 11.00 uur komen kijken. Ook zaterdag en zondag is de vogelshow nog geopend.