Liemers / Stedendriehoek

Deze twee gemeenten krijgen miljoenen tegen leegstand

Een leegstaand pand in een winkelstraat.
Een leegstaand pand in een winkelstraat. © ANP
WESTERVOORT - Apeldoorn en Westervoort krijgen geld van het kabinet om de leegstand in de winkelstraten aan te pakken. De twee Gelderse plaatsen behoren tot een groep van negen gemeenten, die samen 26 miljoen euro verdelen om het winkelgebied in hun steden aantrekkelijker te maken.
In veel gemeenten neemt de leegstand van winkels toe. "Met deze bijdrage kunnen gemeenten dit aanpakken", legt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken uit. "Winkelgebieden worden bijvoorbeeld aantrekkelijker door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken. Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen. Op deze manier houden we dorpen en steden levendig."
Hoeveel Apeldoorn en Westervoort precies krijgen, is niet duidelijk. De twee Gelderse gemeenten maken deel uit van de groep plaatsen in de derde subsidieronde van het kabinet. Volgend jaar volgt nog een vierde en laatste ronde. Aan het begin van het traject zat er 100 miljoen euro in de pot geld.
Naast Apeldoorn en Westervoort krijgen in deze derde subsidieronde ook Emmen, Enschede, Nissewaard, Sluis, Someren, Terneuzen en Waalwijk geld.