Gelderse Vallei

Vast in file: brandweer filmt chaos op weg naar fatale botsing A1

Brandweerlieden lopen voor de wagen om ruimte te maken.
Brandweerlieden lopen voor de wagen om ruimte te maken. © Brandweer Voorthuizen
HOEVELAKEN - Hectische taferelen zaterdagavond op de A1 bij Hoevelaken: een brandweerwagen probeert zich met spoed door het verkeer op A1 heen te wurmen naar het ongeval waarbij uiteindelijk drie doden vielen. Op beelden vanuit de brandweerwagen is te zien hoe de hulpverleners in de file nauwelijks vooruit komen. Uiteindelijk stappen brandweerlieden uit om handmatig een pad door het verkeer te maken.
"Ja, dat filmpje is zaterdag opgenomen", bevestigt een woordvoerder van veiligheidsregio Gelderland-Midden. "Die brandweermannen hebben op een gegeven moment een tijdje stil gestaan en wilden een weg banen. Vervolgens hebben ze een filmpje gemaakt om te laten zien hoe moeilijk het is om een doorgang te vinden."
De brandweerlieden moesten zelf de weg op.
De brandweer Voorthuizen plaatste het filmpje, dat vanuit de cabine van de brandweerwagen is gemaakt, zondag op het sociale medium. "Wij keuren het delen van dit filmpje niet af, omdat het heel duidelijk laat zien hoe moeilijk het is om als hulpverleningsvoertuig op de plek van een incident te komen", vervolgt de woordvoerster. "Wij hopen dat mensen inzien dat je plaats moet maken voor hulpverleningsvoertuigen. Zowel voor de brandweer als ambulance en de politie."

Drie doden door ongeluk

Het dramatische ongeluk gebeurde omstreeks 22.10 uur op de snelweg tussen Barneveld en Amersfoort, ter hoogte van knooppunt Hoevelaken. De bestuurder van een personenauto, een 19-jarige man uit Roemenië, botste frontaal op een tegemoetkomende personenauto met daarin een man, vrouw en twee kinderen.

De twee kinderen kwamen daarbij om het leven en de ouders raakte zwaargewond. De veroorzaker van het ongeval overleed later in het ziekenhuis.

'Blijf rustig en wees voorspelbaar'

Namens Brandweer Nederland laat een woordvoerder weten het filmpje te kennen. Zij verwijst naar tips van het Nederland Instituut van Publieke Veiligheid (NIPV) over de omgang met voorrangsvoertuigen. De voornaamste tips zijn om kalm te blijven, op de weg te blijven en zo veel mogelijk rechts te houden. "Maar soms is het druk, en maakt dit het lastig om aan de kant te gaan. Maar het is belangrijk rustig te blijven en je zo voorspelbaar mogelijk te gedragen. Jezelf niet klem rijden, maar gewoon proberen rustig ruimte te creëren", aldus de woordvoerstre.

Afstand tot voorganger

Als je stilstaat is het soms lastig om ruimte te maken voor een voorrangsvoertuig", is te lezen op de NIPV-site. "Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende ruimte aanhoudt tot je voorganger."

Rettungsgasse

In Duitsland is het gebruikelijk om bij file op de snelweg een zogenoemde Rettungsgasse (reddingsstrook) vrij te houden. Automobilisten op de linkerstrook rijden dan ver naar links, weggebruiker op de rechterstrook ver naar rechts. In het midden van de weg ontstaan dan vrije ruimte voor de hulpdiensten.