Arnhem en omstreken / Achterhoek

Verdachte (72) van aanranding jongens in sportschool: 'Ik keek alleen maar'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Anton Adelaar / RN7
ARNHEM - Tegen een 72-jarige man uit het Gelderse Laren is een werkstraf van 80 uur geëist voor het aanranden van twee jongens in een sportschool in diezelfde plaats. De man ontkende maandag in de rechtbank in Arnhem dat hij zich aan de twee jongens vergreep: 'Ik heb alleen gekeken'.
De 72-jarige man stond mei vorig jaar te douchen na het sporten samen met een destijds 17-jarige jongen. De jongen merkte vanuit zijn ooghoeken dat de man naar hem keek. Hij voelde zich niet op zijn gemak en wilde langs de man de doucheruimte verlaten. Volgens de jongen stak de man zijn hand uit en voelde hij aan zijn kruis.
De jongen haastte zich naar buiten waar een vriend op hem stond te wachten. Hij vertelde meteen aan zijn vriend wat er was gebeurd en ook thuis aangekomen vertelde de jongen het aan zijn ouders.
"De jongen durft niet meer te douchen op de sportschool, terwijl hij dat eerder onbevangen kon doen", aldus de advocaat in een verklaring namens het slachtoffer. "Wie weet zijn er nog meer jongens slachtoffer van jou daden die geen aangifte hebben gedaan."

Aaien over de knie

Toen de vader van de jongen contact opnam met de sportschool hoorde hij dat er in 2020 ook al een jongen was aangerand. Deze destijds 19-jarige jongen kwam de man in 2020 tegen in de sauna van de sportschool.
De 72-jarige man zou naar de jongen zijn toegeschoven en hem over zijn knie hebben geaaid. De jongen liep weg, maar kwam de man later weer tegen in de kleedkamer. Daar zou de man hebben geprobeerd om de handdoek voor het geslachtsdeel van de jongen weg te trekken.
De jongen deed destijds geen aangifte, omdat hij twijfelde of het per ongeluk was gebeurd. Toen hij een paar jaar later het verhaal hoorde van de andere jongen die werd aangerand, deed hij alsnog aangifte bij de politie.

'Het zegt me niks'

De 72-jarige man ontkende maandag de beide jongens te hebben aangeraakt. 'Ik heb alleen maar gekeken", aldus de man. Van de gebeurtenis in de sauna weet de man zich helemaal niets te herinneren. "Het zegt me niks."
De verdachte gaf in de rechtbank aan graag naar jonge mannen te kijken. "Ik word er niet seksueel opgewonden van. Het is meer het zien", aldus de man. In zijn vrije tijd kijkt hij ook vaak naar filmpjes van jonge mannen. "Niet alleen naaktfilmpjes, maar ook naar jongens in strakke kleding."
De man is de toegang tot de sportschool in Laren ontzegd. "Daar schrok ik wel van en ik vond het echt overtrokken", aldus de 72-jarige Larenaar. De man wilde stoppen bij de sportschool omdat het te duur zou worden. "Maar het ging iets sneller dan verwacht."

Behandeling bij zorginstelling

De man stond al onder behandeling bij een zorginstelling voor zijn seksverslaving. De man zegt ook open te staan voor verder psychisch onderzoek.
De officier van justitie eiste een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Ook eist een van de jongens een schadevergoeding van de man. De advocaat van de verdachte vindt dat er onvoldoende bewijs is voor het aanranden van de twee jongens en vroeg om vrijspraak.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.