Arnhem en omstreken

Kerstfair rond kasteel hoopt op tienduizenden euro's voor goede doelen

De fair zal dit jaar weer bij Kasteel Doorwerth worden gehouden.
De fair zal dit jaar weer bij Kasteel Doorwerth worden gehouden. © Eigen foto
DOORWERTH - Wat klein begon, werd elk jaar een beetje groter. Dit jaar hoopt de kerst- en wildfair bij Kasteel Doorwerth tijdens de tiende editie op 2000 bezoekers en meer dan 20.000 euro voor hun goede doelen: stichting Help Afghanistan uit Arnhem en de Plastic Soup Foundation.
Al sinds de zomer is een groep vrijwilligers er druk mee, weet Marije Bouwman. Hun organiserende lionsclub Renkum Airborne bestaat uit 32 leden, allemaal vrouwen. "Dat is zo ontstaan", legt Marije uit. Tijdens het evenement op zondag 10 december zullen de mannen van de ledenwel meehelpen, belooft ze.
De goede doelen die elk jaar worden gekozen, hebben voor de organisatoren altijd wel een persoonlijke betekenis. Zo werd er vorig jaar geld opgehaald voor Stichting ALS, omdat ze een van hun leden aan die ziekte verloren. Dat bracht een recordbedrag van 15.000 euro op. Marije hoopt dat dit jaar te overtreffen.

Het grote geldkanon

Goed weer voor de nodige bezoekers is daarbij cruciaal, weet zij. Ook wordt het grote geldkanon van vorig jaar weer uit de kast getrokken. Omdat op het laatste moment een van de exposanten afzegde, besloten alle organisatoren een taart te bakken en daar stukken van te gaan verkopen. Dat bleek achteraf het meeste geld op te brengen. "Voor herhaling vatbaar dus", concludeerde Marije.
Dit jaar wordt er geld ingezameld om kippenboerderijen te kopen voor Afghaanse gezinnen zodat die zichzelf kunnen onderhouden. Een van de leden kwam over de Arnhemse organisatie die dat regelt in gesprek tijdens het kopen van haar bruidsjurk, vertelt Marije.

Lid verloor paard door plastic

Ook wilde de vrijwilligersclub graag geld inzamelen voor de Plastic Soup Foundation, nadat een ander lid met haar gezin een paard verloor na het eten van plastic. Dat zal door die organisatie worden gebruikt voor het verbeteren van studiemateriaal.
Voor de bezoekers is er een hoogwaardig aanbod van onder meer kunst en mode, belooft Marije. "Ook is er zang, piano en natuurlijk glühwein en andere gezelligheid. De locatie zelf is bovendien al zo sfeervol." De kleintjes kunnen popcorn bakken met de lokale scouting of naar het poppentheater.

'Met z'n allen en voor het goede doel'

Tevreden is Marije wanneer de bezoekers zich goed hebben vermaakt. "Dat ze terug willen komen en iedereen blij is." Zelf zal ze kapot zijn aan het einde van de dag, weet ze inmiddels. "Maar het geeft een goed gevoel dat je het met z'n allen hebt gedaan. En voor het goede doel."