Arnhem en omstreken

Riny Schreijenberg brak door als Marty met de trompet

Riny Schreijnenberg met zijn oeuvre award
Riny Schreijnenberg met zijn oeuvre award © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als veertienjarige trompettist scoorde hij als Marty een top drie hit. Nu is Riny Schreijenberg uit Arnhem 69 jaar oud, maar hij zit nog volop in de muziekwereld. En mede daarom is hij geëerd met een oeuvre-award.
"Ja, Marty", lacht Riny. "Toen was ik 14, maar ik trad al veel langer op. Mijn vader was voorzitter van een drumband in Arnhem-Zuid en daar liep ik voorop met mijn tamboer maitrestok als driejarig jongetje. Bij de opening van Sonsbeek heb ik anderhalf uur met dat stokkie rondgelopen en ermee in de lucht gegooid. Dat werd gefilmd en dat was te zien in het Rembrandt Theater."

Met 27 gulden naar Hilversum

"Vanaf mijn vijfde jaar speelde ik twee tot vier uur trompet per dag en begon ik met mijn vriend Frans een dansorkest, bestaande uit een basgitaar en een trompet. We speelden op bruiloften en partijen en op kermissen. Later zat ik in Groningen, toen ik werd gebeld dat mijn moeder ziek was. Ik had 27 gulden en daarmee kon ik teruggaan naar Arnhem. Maar ik koos ervoor om met de trein naar Hilversum te gaan. Ik zei dat ik een plaatje wilde maken om zo voor mama te kunnen zorgen."

Maanserenade

Riny meldde zich bij Phonogram, het label van Philips. "Ik kwam bij de directeur, maar die zei dat hij niet over de producties ging. Daarvoor moest ik bij een producer zijn, maar ik wist als 14-jarige niet wat dat was. Maar zo kwam ik in contact met Hans van Hemert. Dat is één van mijn beste vrienden geworden. Ik had in de trein op een papiertje een nummer geschreven op muzieklijntjes, maar Van Hemert zei dat hij helemaal geen muziek kon lezen. Toen heb ik het nummer op de piano gespeeld. Dat was Maanserenade. Een week later zat ik al bij Willem Duys. De rest is geschiedenis."
Marty in 1969 met zijn trompet
Marty in 1969 met zijn trompet © YouTube
Als trompettist Marty was hij heel succesvol, maar Riny maakte al snel een andere keuze. "Ik was op een gegeven moe van het spelen van altijd diezelfde moppies, dus ik ben een platenstudio begonnen. En dat is een beetje uit de hand gelopen. Met Nederlandse muziek. Ik had ooit een jongetje van 12 jaar bij mij gehad, aan de hand van zijn moeder. Hij zei dat hij beroemd wilde worden. Dat had ik ooit ook geroepen bij Phonogram. Die jongen was Frans Bauer."

De Nederlandse Julio Iglesias

"Het werd één groot feest. Platina platen, honderdduizenden platen verkocht met Marianne Weber, Ahoy 52 keer uitverkocht. En zo heb ik nog heel veel artiesten begeleid. Nu heb ik William Janz, de Nederlandse Julio Iglesias. We hebben hem gelanceerd via Got Talent España. De Spaanstalige markt is veel groter dan de Nederlandstalige. We hebben door Nederland getoerd, twaalf theaters uitverkocht. Hij was twee jaar geleden nog leraar, nu gaan we naar Mexico, Spanje, Cuba, noem maar op."
Riny Schreijenberg met op de achtergrond William Janz
Riny Schreijenberg met op de achtergrond William Janz © Omroep Gelderland

Speciale award

Schreijenberg werd onlangs 69 jaar en kreeg een speciale award tijdens een concert in Amphion in Doetinchem. "Ja, daar was ik wel even stil van. De Schreijenberg Oeuvre Award. Ik vond het eigenlijk te veel eer", zegt Riny ontroerd. "Ik sta op het beeldje niet op de voorgrond, maar achter een schijnwerper. Ik ben ook graag iemand achter een artiest, liever achter de camera dan ervoor. Ik mag deze award voortaan uitreiken aan iemand uit de muziekwereld die ook in de schijnwerpers mag staan."

Jongensboek

Riny zit vol verhalen en anekdotes en die gaan ook worden gebundeld. "Ik ben met een boek bezig over mijn leven. Het is echt een jongensboek. Ik heb er had voor gewerkt, maar zoveel mooie momenten meegemaakt. Ik word in Arnhem nog steeds aangesproken vanwege Marty. Het boek heeft als titel Heb je even voor mij, dat nummer ken je misschien wel, hahaha", klinkt de bulderende lach van Riny nog een keer."
Muziekproducer Riny uit Arnhem geniet van de achtergrond