Achterhoek / Rijk van Nijmegen

Op deze droomlocatie zijn Suzan & Freek getrouwd

Het klooster waar Suzan & Freek getrouwd zijn staat in het Duitse Goch.
Het klooster waar Suzan & Freek getrouwd zijn staat in het Duitse Goch. © Omroep Gelderland / ANP
GOCH - Het is een terrein omsloten door een kilometerlange muur op de oevers van een kronkelend riviertje. Bezoekers komen via een toegangspoort terecht in een middeleeuwse oase van rust en historie. Kippen scharrelen rustig rond op het grasveld tussen de eeuwenoude gebouwen. Op deze plek gaven Suzan & Freek elkaar zaterdag het ja-woord.
Het muzikale duo Suzan & Freek is op en top Gelders. De ene is geboren in Zieuwent en de andere in Harreveld. Dertig jaar geleden lagen beide dorpen in de gemeente Lichtenvoorde, tegenwoordig in de gemeente Oost Gelre. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Suzan & Freek ook op een prachtige plek zijn getrouwd, namelijk Kloster Graefenthal in de buurt van de Duitse stad Goch. Het is ongeveer 20 minuten rijden vanaf Nijmegen.
Over de details van de bruiloft doet het klooster, in overleg met het echtpaar, geen uitspraken. Wel willen ze kwijt dat het 'een mooi feest' was.

Mausoleum van de Gelderse vorstendynastie

Het middeleeuwse klooster mag tegenwoordig in Duitsland liggen, maar het is in 1248 gebouwd in het hart van Gelderland. De Gelderse graaf Otto II gaf de opdracht om het klooster te stichten. Hij ligt nog altijd op deze plek begraven, net als zijn vrouw, zijn kinderen, zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen. Klooster Graefenthal diende als het mausoleum van de Gelderse vorstendynastie, zoals de Nieuwe Kerk in Delft voor de Koninklijke Familie Van Oranje-Nassau.
Grafmonument Graaf Otto II van Gelre
Grafmonument Graaf Otto II van Gelre © Omroep Gelderland

Arnhem, Doetinchem en Wageningen

In de tijd dat het klooster Graefenthal is gesticht was Gelderland een semi-zelfstandig graafschap. De graven van Gelre regeerden over een gebied vanaf Elburg in het noorden tot Roermond in het zuiden en van de Bommelerwaard in het westen tot Groenlo in het oosten. Graaf Otto II is één van de belangrijkste personen uit de Gelderse geschiedenis. Hij verleende plaatsen als Arnhem, Wageningen en Doetinchem stadsrechten. Zijn grafmonument staat nog altijd op een centrale plek op het kloosterterrein beschermd door een glazen huisje.

Kloostergang

De middeleeuwse kloostergang van Graefenthal is een prachtig decor voor evenementen en partijen. Grote kans dat Suzan & Freek elkaar precies op deze plek het ja-woord gaven in dit historische decor.
Eeuwenlang liepen hier nonnen uit Orde der Cisterziënzers rond. Graefenthal was een vrouwenklooster. De nonnen waakten over het zielenheil van de Gelderse vorstenfamilie. In totaal zijn veertien graven, gravinnen, hertogen en hertoginnen van Gelre op deze plek begraven.
Kloostergang Graefenthal, uit Ridders van Gelre
Kloostergang Graefenthal, uit Ridders van Gelre © Omroep Gelderland

Politie-inval

Klooster Graefenthal kwam in 2020 in het nieuws vanwege een grote politie-inval. De Nederlander Robert B. werd daarbij gearresteerd. De Duitse rechtbank veroordeelde hem een jaar later tot vijf jaar cel vanwege jarenlang seksueel misbruik van een tot 27-jarige vrouw. Robert B. was de leider van de geloofsgemeenschap de Orde der Transformanten. Deze van oorsprong Nederlandse sekte is sinds 2012 gevestigd op het kloosterterrein. De evenementen gingen na de politie-inval gewoon door. Komend weekend staat de jaarlijkse kerstmarkt van Kloster Graefenthal weer op het programma.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.