Gelderland

Nog steeds te veel pinautomaten buiten gebruik

Geldmaten zijn nog te vaak buiten werking.
Geldmaten zijn nog te vaak buiten werking. © ANP
Geldmaat beloofde beterschap, maar nog steeds zijn er te veel geldautomaten buiten gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en de NOS. In onze provincie lag het storingspercentage bij de gele pinautomaten op 4 procent.
Eerder dit jaar deden alle regionale omroepen, waaronder Omroep Gelderland samen met de NOS onderzoek naar storingen bij geldautomaten van Geldmaat. In september van dit jaar was gemiddeld 1 op de 20 Gelderse automaten defect, terwijl banken met de overheid hebben afgesproken dat slechts 1 op de 40 geldautomaten buitenwerking mag zijn.
Geldmaat, de organisatie die de pinautomaten in de winkelstraten beheert, erkent dat de streefnorm niet gehaald wordt. Ook vorig jaar was dat al zo. Dat kwam onder meer door lange levertijden van onderdelen die vervangen moesten worden.

Ook ondernemers de dupe

Voor winkelend publiek is een kapotte geldmaat vervelend, maar ook ondernemers lijden eronder. Zeker in de decembermaand waarin consumenten veel geld uitgeven aan cadeaus. Winkeliers draaien hogere omzetten en storten dus meer. Zo zijn ook automaten buiten werking op plekken waar onder meer winkeliers hun dagopbrengst storten. De afgelopen maand was gemiddeld 1 op de 12 automaten met deze functie in het land defect, onderzochten de regionale omroepen.
"Ondernemers moeten vaak reizen met contant geld, wat onveilige situaties oplevert. Dat is ongewenst", reageert belangenorganisatie MKB Nederland. "De situatie is beter dan twee jaar geleden, maar het proces verloopt nog niet vlekkeloos."

Advies: controleer op site

Geldmaat doet de belofte om de grootste problemen in de loop van december op te lossen en adviseert op de website te controleren welke geldautomaten in gebruik zijn.

Verantwoording
De de NOS en regionale omroepen, waaronder Omroep Gelderland, verzamelden in de maanden september tot en met november data van 3476 Geldmaat-automaten. Ieder uur werd van elke automaat opgevraagd of die in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie is een gemiddeld storingspercentage berekend.

De data die hiervoor gebruikt is, werd verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.