Arnhem en omstreken / Achterhoek

Meer treinen richting Randstad vanaf dit weekend

Treinen zijn straks mogelijk minder vol.
Treinen zijn straks mogelijk minder vol. © ANP
ARNHEM - Goed nieuws voor iedereen die met de feestdagen per trein familie gaat bezoeken. Vanaf dit weekend rijden er meer treinen van Gelderland naar de grote steden in het zuiden, de Randstad en Schiphol. Zowel in de daluren als in de drukke spits denderen er meer treinen door de provincie. Lees hier wat dit voor jouw treinreis betekent.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft haar dienstregeling uitgebreid voor 2024. Vanaf zondag 10 december rijden de treinen ook vaker door ons Gelderse landschap. Maar wanneer vertrekken die treinen en waar rollen ze heen?

Nijmegen naar de randstad

Wie de spits wil vermijden door in de daluren te reizen, heeft baat bij de nieuwe dienstregeling. Doordeweeks rijden er meer intercity's van Nijmegen naar Schiphol. Die intercity stopt gedurende de reis ook in Arnhem en op station Ede-Wageningen. Binnenkort rijden er in de daluren en in het weekend vier treinen per uur. Voorheen reden deze ook in de spits om het kwartier, maar dat wordt elke 10 minuten.
De intercity heeft als eindbestemming Schiphol, maar stopt ook in grote steden zoals Utrecht, waar een overstap gemaakt moet worden. Vervolgens stopt de trein ook bij de druk bezochte concertzalen ZiggoDome en Afas op station Bijlmer ArenA. Tot slot passeert Amsterdam Zuid de revue en kom je op tijd op Schiphol aan voor je vlucht.
Gele lijn: meer sprinters. Blauwe lijn: meer intercity's.
Gele lijn: meer sprinters. Blauwe lijn: meer intercity's. © Nederlandse Spoorwegen (NS)

Meer sprinters, verkorte reistijd

Wie in de daluren naar werk reist tussen Nijmegen en Arnhem, hoeft niet vaak meer te wachten. Zowel in de spits als daarbuiten rijden er vier sprinters per uur. Om het kwartier kun je instappen om te stoppen in Nijmegen Lent, Elst, Arnhem Zuid en eindbestemming Arnhem.
In de weekenden - van vrijdag tot en met zondag - verkort de reistijd op enkele trajecten. Dit geldt voor de sprinters tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht, die eveneens stoppen te Zaltbommel, Geldermalsen en Culemborg. En voor sprinters tussen Tiel en Utrecht, die eveneens stoppen in Geldermalsen en Culemborg. Daar maak je in het weekend een tijdwinst van welgeteld 7 minuten.

Naar het zuiden

Ook als je naar het zuiden trekt, richting Brabant, heeft de NS goed nieuws. De sprinter tussen Nijmegen, 's-Hertogenbosch, Breda en het Zuid-Hollandse Dordrecht rijdt in de avonduren voortaan om het half uur, in plaats van één keer per uur.