Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Reisbureau naar rechter om terugbetalen miljoen aan coronasteun

De rechtbank in Arnhem.
De rechtbank in Arnhem. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De coronacrisis en de strenge maatregelen liggen alweer even achter ons, maar bedrijven en organisaties worden nog steeds geconfronteerd met de financiële gevolgen. Zo ook SNP Natuurreizen in Nijmegen, dat naar de rechter is gestapt, omdat het bedrijf bijna een miljoen euro aan coronasteun moet terugbetalen.
De bestuursrechter in Arnhem buigt zich deze dinsdag over de zaak, die de reisorganisatie heeft aangespannen tegen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV. Hierin komen de definitieve vaststelling en terugvordering van de verleende voorschotten aan de orde.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) werd in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werkgevers in coronatijd salarissen konden doorbetalen en werkgelegenheid behouden bleef. Bij het UWV kon een tegemoetkoming in de loonkosten worden aangevraagd. De uitkeringsinstantie verstrekte een voorschot, gebaseerd op het verwachte omzetverlies en de loonsom.
Achteraf werd berekend op welk bedrag de werkgever daadwerkelijk recht heeft. Dan kon dus blijken dat er te veel geld is uitgekeerd. Uit registers van het UWV blijkt dat SNP Natuurreizen van maart t/m september 2020 twee voorschotten van in totaal ruim 960.000 euro kreeg uitgekeerd. De definitieve tegemoetkoming werd uiteindelijk vastgesteld op nul euro en dat betekent dat het geld moet worden teruggestort.
De advocaten van SNP Natuurreizen benadrukten dat minister Koolmees van Sociale Zaken had gezegd dat het UWV in de praktijk zou kijken of bedrijven "in de geest van de regeling" subsidie hadden gekregen. Er zou maatwerk geleverd worden. Dat is volgens de advocaten niet gebeurd.
Het terugbetalen van de subsidie gaat grote gevolgen hebben voor de 30 à 40 personeelsleden van het bedrijf, vertelt directeur Gert Nieuwboer van de Nijmeegse reisorganisatie. Volgens hem staat het voortbestaan van het bedrijf zeker niet op het spel en gaan ook alle reizen gewoon door.

Meer ondernemers de dupe van onduidelijke regels

De reisorganisatie is lang niet de enige die geconfronteerd werd met een terugvordering. Zo behandelt de rechtbank Gelderland dinsdag ook de zaak van Veenhuizen Koeltechniek in Voorthuizen.
De coronasteunmaatregel kende tussen maart 2020 en maart 2022 acht aanvraagperiodes. Alleen al in de eerste periode van maart tot en met mei 2020 werden er aan 139.000 werkgevers voorschotten van in totaal 7,9 miljard euro toegekend. 90.000 werkgevers kregen uiteindelijk te horen dat ze geld moesten terugbetalen. Het gaat om een bedrag van 2,3 miljard euro. Voor ruim een kwart van de werkgevers komt de definitieve toegekende subsidie uit op nul euro.
"In de meeste gevallen gaat het om werkgevers die uiteindelijk minder dan 20 procent omzetverlies hebben gemaakt, de ondergrens om in aanmerking te komen voor NOW. Bij de start van de regeling, aan het begin van de coronapandemie, schatten deze werkgevers hun omzetverlies hoger in en ontvingen ze op basis daarvan een voorschot. Dat moeten ze nu dus terugbetalen", aldus het UWV in juni vorig jaar, toen ze het register publiceerde van definitieve tegemoetkomingen in die eerste periode na het uitbreken van de coronacrisis.
De rechters van de zaken die dinsdag in Arnhem dienden doen over ongeveer 6 weken uitspraak.