Gelderse Vallei

Politie prijst omstanders na A1-drama: 'Hulp in plaats van filmpjes'

Hulpverleners bij het ongeluk op de A1, inzet: politiewoordvoerder Wim Hoonhout © Persbureau Heitink. Compilatie: Omroep Gelderland
HOEVELAKEN - "We hebben alles gedaan om het maximale eruit te halen, maar helaas, de kinderen konden we niet meer redden. De toestand van de ouders is onverdeeld zorgelijk, maar stabiel."
De bedrukte politiewoordvoerder Wim Hoonhout van politie Midden-Nederland noemt het tegen Omroep Gelderland "iets van een lichtpuntje in het verkeersdrama dat zich afspeelde op de A1 zaterdagavond. "Voor zover je van lichtpuntjes kan spreken in dit verhaal". De woordvoerder voelt trots en waardering voor mensen die meteen te hulp zijn geschoten.

Levensreddend handelen

Getuigen met wie de hulpverleners hebben gesproken rondom het ongeval, krijgen slachtofferhulp aangeboden. Hoonhout voelt een vreemd soort trots voor de mensen die meteen na het ongeluk in actie kwamen, zegt hij.
"Dat mensen in zo'n situatie gaan handelen en mensen uit de auto gaan halen en levensreddende handelingen gaan verrichten. Je hoort vaak kritiek, als mensen foto's en filmpjes gaan maken. Gisteren hebben we daar de andere kant van meegemaakt. Het is heel waardevol om te constateren dat er mensen zijn die hulp bieden in een situatie die om onmiddellijk ingrijpen vraagt. Die in zo'n gevaarlijke situatie een ander uit een auto halen en eerste hulp aanbieden."

Waar ging spookrijder de snelweg op?

De politie weet nog niet waar de spookrijder de snelweg op is gegaan en hoe lang hij er al reed. Die toedracht wordt verder onderzocht en de politie hoopt op getuigen of automobilisten met een dashcam waardoor dat duidelijker zou kunnen worden, ook om feiten over de toedracht te kunnen geven aan familie en nabestaanden. De politie zal voor de volledigheid ook onderzoeken of er eventueel alcohol in het spel is geweest, maar het ligt volgens de woordvoerder niet voor de hand dat daar sprake van was.

Burgemeester geschrokken

Ook de burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, is bedrukt door het verkeersdrama. "Wat een vreselijk ongeluk gisterenavond. Ik ben in gedachten bij de ouders die deze nachtmerrie meemaken. En bij familie, klasgenoten en andere dierbaren", meldt de burgemeester op X.