Arnhem en omstreken

Wandeltocht voor de vrede: 'Wij weten ook wel dat ze niet stoppen met vechten door ons'

Deelnemers aan de wandeltocht voor vrede in Huissen
Deelnemers aan de wandeltocht voor vrede in Huissen © Omroep Gelderland
HUISSEN - Wandelen voor de vrede. In stilte. Dat deden mensen vanmiddag in Huissen, ongeacht of het helpt of niet. "Ik denk dat het altijd goed is om uit te dragen waar je voor staat."
De wereld staat in brand, constateren de mensen van het Domincanenklooster in Huissen. Daarom organiseerden ze zaterdagmiddag een wandeling voor de vrede. Zo’n zeventig mensen liepen mee.
"Ik hoop gewoon heel erg op vrede", motiveert één van de wandelaars. "Voor alle mensen. Dat ze elkaar het licht in de ogen gunnen. En daarom wil ik graag meewandelen."
"Je kunt weinig doen", vult een ander aan. "Aandacht is heel belangrijk."

Duif

Voorop in de stoet wordt een blauwe vlag meegedragen met daarop een witte duif die een olijftak in de snavel houdt. De organisatie heeft deelnemers expliciet gevraagd andere uitingen als vlaggen of protestborden thuis te laten. Om te voorkomen dat het een demonstratie zou worden voor de één, of tegen de ander.
Wel werden er vlaggetjes uitgedeeld met diezelfde witte duif erop. "Het is belangrijk om stil te staan bij het oorlogsgeweld", zegt een van de deelnemers aan de vier kilometer lange wandeltocht. "We hopen dat alleen deze tocht al een klein beetje vrede in het samenzijn brengt."
Weer een ander: "Ik vind het belangrijk om te laten zien dat er ook nog mensen zijn die er anders over denken en niet alleen mensen die oorlog zoeken."

'Lossen we hier niet op'

De mensen van de organisatie weten ook wel dat een vredeswandeling in Huissen niemand in bijvoorbeeld Oekraïne, Congo, Israël of Palestina zal doen besluiten om de wapens neer te leggen. "Nee, dat zullen ze vanmiddag echt niet denken", zegt Aalt Bakker van Domincanenklooster in Huissen.
"In die zin lossen wij dat met elkaar hier niet op. Dat is ook onze intentie niet. Tegelijkertijd geloof ik wel dat we in het klein met elkaar die verbinding moeten zien te zoeken. Ik denk dat het uiteindelijk wel een grotere beweging tot stand kan brengen."
Eén van de wandelaars sluit zich daar bij aan. "Het is toch een signaal. En een signaal, heb ik wel eens gelezen, kan een rimpeling teweeg brengen en uiteindelijk kan die rimpeling misschien een golf worden. Ik denk dat het altijd goed is om uit te dragen waar je voor staat."