Rivierengebied / Gelderse Vallei

Chocola steeds duurder, wat betekent dat voor de feestdagen?

De cacaoprijs is historisch hoog
De cacaoprijs is historisch hoog © Omroep Gelderland
TIEL - Puur, melk, wit of een heerlijke karamel zeezout: als Nederlanders zijn we verzot op chocolade. Op jaarbasis stoppen we gemiddeld zo’n 4,5 kilo achter onze kiezen. Maar de cacao, een van de hoofdbestandsdelen wordt alsmaar duurder. Deze week werd bekend dat de cacaoprijs de hoogste stand heeft bereikt in 46 jaar tijd. Wat betekent dat voor Sinterklaas?
Om met het goede nieuws te beginnen: dit jaar merkt Sinterklaas nog niets van die recordprijs. “Bij ons kost een ambachtelijk gemaakte chocoladeletter zo’n 7 euro”, vertelt Bart Spoorenberg van het Chocoladehuis in Tiel. “Sinterklaas heeft nu last van de prijsverhoging van vorig jaar. De prijzen op de cacaomarkt werken pas op een later moment door en liggen voor een aantal maanden vast. Volgend jaar schat ik dat Sinterklaas zo’n 7,50 of 7,75 euro voor dezelfde chocoladeletter betaalt.”
Toen Bart aan het begin van de eeuwwisseling als chocolatier werkte in Geldermalsen kostte duizend kilo cacao zo’n 1500 euro. “Nu zitten we over de 4000 euro voor dezelfde hoeveelheid. Maar we blijven het met zijn allen eten en blijven er geld voor betalen. We vinden het gewoon veel te lekker.”

Waarom is die cacaoprijs zo extreem hoog?

Die vraag leggen we voor aan Yuca Waarts, onderzoeker bij de Wageningen University & Research en expert op het gebied van koffie, thee en cacao. “Wereldwijd is er een grote vraag naar cacao, maar het aanbod is simpelweg minder. In landen als Ghana en Ivoorkust waar ze veel cacao telen, hebben ze dit jaar te maken gehad met extreme regenval. Ideale omstandigheden voor plagen en schimmels waardoor de oogsten deels zijn mislukt.”

Wie snoepen er financieel mee?

Ben je benieuwd wie er financieel allemaal mee snoepen van jouw chocoladeletter? Bekijk dan onderstaande video:
Historisch hoge cacaoprijzen.

Wat staat ons nog te wachten?

Volgens chocolatier Bart stelt de hoge cacaoprijs producenten voor een aantal dilemma’s. “Of ze doen minder in de verpakking, of de prijs gaat omhoog of het recept wordt uitgekleed. Dat kunnen producenten doen door er goedkopere suiker of melkpoeder aan toe te voegen. Op die manier kunnen her en der ook nog wat winnen. Maar uiteindelijk is er maar één richting en dat is dat de consument meer zal moeten betalen. Ik denk dat je met Pasen al de eerste prijsstijging zal zien.”
Maar dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijke invloed van klimaatverandering op de cacaoprijs. “Dat is echt de grote vraag”, aldus Yuca. “Er zijn allerlei modellen dat er in de toekomst veel minder cacao geproduceerd kan worden. Hele gebieden worden te droog en andere weer te nat. Het risico voor boeren om cacao te verbouwen en verkopen wordt daarmee groter.”

Sprankje hoop

Toch gloort er volgens Yuca ook nog ergens een sprankje hoop. “De opbrengsten per hectare zijn nog vrij laag. Dus daar valt een hoop te winnen.” En dat is nodig om de prijs nog enigszins te drukken, want het lijkt erop dat de vraag naar cacao niet minder wordt, maar juist toeneemt. Dat komt omdat veel meer mensen overal ter wereld rijker worden.
Zowel chocolatier Bart als onderzoeker Yuca merken op dat de meeste cacaoboeren nog steeds niet meeprofiteren van de hoge prijzen die consumenten betalen voor chocolade. Yuca: "De meeste boeren leven onder de armoedegrens, dus zij zijn er heel erg mee geholpen dat ze iets meer voor hun cacao krijgen."

Tip voor wie geen hoge prijs wil betalen

Mensen die volgend jaar principieel geen hogere prijs willen betalen hebben volgens chocolatier Bart een mogelijkheid. "Wie nu flink inslaat kan chocolade zonder vulling volgend jaar nog prima eten. Als je het donker weglegt kan daar weinig mee gebeuren."