Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Zwemmen of spartelen? Vragen en antwoorden over zwemles

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ARNHEM - Maar liefst 13 procent van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar oud heeft geen zwemdiploma, bleek uit onderzoek van het Mulier Instituut. Een zorgelijke ontwikkeling, vinden volgers van Omroep Gelderland op sociale media. Wij zochten het antwoord op de drie meest gestelde vragen.
Schoolzwemmen: vroeger sprong je met tientallen tegelijkertijd met kurkjes om het water in. De badmeester stond aan de zijkant, gewapend met een grote haak om je eruit te vissen. Tot 1985 werd dit gefaciliteerd door de overheid. In Gelderland zijn er nu nog 16 gemeentes die schoolzwemmen aanbieden.
Van 51 gemeenten, geven 16 scholen schoolzwemmen.
Van 51 gemeenten, geven 16 scholen schoolzwemmen. © Omroep Gelderland

Is particulier zwemmen een oplossing?

Veel kinderen leren tegenwoordig via een zwemschool of particulier zwembad zwemmen. Een dure aangelegenheid. Toch maken stijgende overige kosten het voor sommige ouders lastig om geld op zij te zetten voor een activiteit zoals zwemles. Zo heeft een kwart van de kinderen uit de armste gezinnen geen enkel diploma. In de hoogste inkomensgroep is dit 2 procent. Een alternatief: schoolzwemmen. Maar is dat wel een oplossing?
Shiva de Winter van de Stichting Water en Zwemveiligheid vertelt: "Doordat je vroeger grote groepen had, was er minder aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Je ging sneller op in het geheel." De Winter vertelt dat kinderen tegenwoordig beter leren zwemmen bij een zwemschool. "Hier is de persoonlijke aandacht meer aanwezig doordat er kleinere groepen zijn en het op een rustiger tempo verloopt."
Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) geeft op hun site aan dat er geen cruciale factor is, in hoe snel een kind leert zwemmen. Jonge kinderen leren vooral van elkaar. Toch heeft een goede lesgever oog voor de ontwikkeling van ieder kind, vermelden zij. Daarnaast leidt het aanbieden van schoolzwemmen niet per definitie leidt tot een goede zwemvaardigheid.

Wiens verantwoordelijk is het?

Een andere grote vraag in de reacties was ook: bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor zwemvaardigheid bij kinderen? Ligt dat bij de ouders, de basisschool of de lokale politiek, zoals de gemeente? De ouders van een kind hebben hierin de grootste verantwoordelijkheid. Zowel de gemeente als de school hebben geen zicht in welk kind zich wel of niet kan redden in het water. Het is dus van belang dat de ouders zelf aan de bel trekken als zij willen dat hun kind leert zwemmen.
Zwemlessen kunnen een behoorlijke kostenpost zijn, sommige lespakketten kunnen oplopen tot wel 1100 euro. Toch verwijst NRZ naar de gemeente voor financiële hulp. Vaak zijn er regelingen beschikbaar waarmee je korting kunt krijgen op het lesgeld. De stichting Sam&, een collectief van verschillende instellingen, biedt voor ouders mogelijkheden tot het aanvragen van subsidies. Toch kunnen de voorwaarden voor het verstrekken van deze subsidies per gemeente verschillen.

Wanneer met zwemmen beginnen?

Een kind leert het beste zwemmen tussen 6 en 7 jaar oud. Toch adviseert De Winter om rond het vierde à vijfde levensjaar te beginnen met lessen. De meeste kinderen die verdrinken zijn namelijk tussen de 0 en 4 jaar oud. "In die leeftijd hebben kinderen vaak feestjes die ook wel gehouden worden in een zwembad. Het is dan dus veiliger om op tijd te beginnen." Dit beaamt NRZ. Het is beter doordat jonge kinderen zich dan al op een jonge leeftijd vertrouwd en vrij voelen in het water.
Ouders met jonge kinderen die veel in contact komen met water, kunnen ervoor kiezen om zogenoemd overlevingszwemmen/ouder-en-kindzwemmen te kiezen. Hierbij leert een kind hoe het zich moet gedragen in het water. Zo kan het kind voorafgaand aan de zwemvaardigheidslessen ervaring opbouwen in het water, aldus NRZ.