Noord-Veluwe

Burgemeester over vogelgriep: 'Zware klap voor ondernemer'

De dieren worden geruimd.
De dieren worden geruimd. © Persbureau Heitink
PUTTEN - “Een zware klap voor de ondernemer en een klap voor de hele pluimveesector in Putten”. Zo typeert burgemeester Lambooij van de gemeente Putten de uitbraak van de vogelgriep in zijn gemeente. Zaterdagmorgen werd bekend dat 110.000 kippen geruimd worden in Putten.
Direct nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de vogelgriep constateerde nam de burgemeester contact op met de getroffen ondernemer om hem en zijn familie een hart onder de riem te steken.

'Een van onze grootste pluimveebedrijven'

“Het gaat om een van onze grootste pluimveebedrijven. De impact is enorm. Niet alleen voor dit bedrijf, maar ook voor de directe omgeving”.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden niet alleen de Puttense 110.000 kippen geruimd door de NVWA. Binnen een straal van een kilometer liggen ook twee andere pluimveebedrijven. Die worden gescreend en bemonsterd.

Vervoersverbod en maatregelen

Wordt de straal drie kilometer, dan liggen daar naast deze twee nog eens acht pluimveebedrijven binnen. Alle tien bedrijven worden worden door de NVWA bemonsterd op vogelgriep.
Binnen 10 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen 82 andere bedrijven, waaronder drie pluimveeslachterijen. Er wordt een corridor ingesteld voor de aanvoer van slachtdieren bij de pluimveeslachterijen. Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod.