Noord-Veluwe / Stedendriehoek

'Gevonden wolf gedood door wolf', denkt politie

De Europese wolf, ter illustratie
De Europese wolf, ter illustratie © ANP
ELSPEET - De dode wolf in Elspeet is door een mogelijke aanval van andere wolven omgekomen, niet door menselijk handelen. Dat vermoedt de politie.
"Dit kunnen we pas na de sectie en scan van komende maandag met zekerheid zeggen", zegt politiewoordvoerder Amber Maathuis.
In een groep op Facebook wordt een filmpje gedeeld van een dode wolf achter een hek. Het is niet duidelijk of dit de wolf is waar na het weekend sectie op wordt verricht.

'Ik vond ze voorheen schuwer'

Franca Zijlstra uit Elspeet zegt onder het filmpje: "Er liep gisteravond (donderdag, red.) een wolf continu over de weg, kwam actief op auto's af, vooral als ze stopten. We hebben flink moeten seinen naar overig verkeer zodat hij niet aangereden werd."
De wolf liep zelfs om de auto's heen, verduidelijkt Zijlstra aan Omroep Gelderland. "Ik ben geen wolvenkenner maar ik zie ze wekelijks vanuit de auto. Ik wandel ook met mijn paarden hier en ik ben twee keer wolven tegengekomen. Ik vond ze voorheen schuwer."

Wolven achter een hek

Aan de andere kant van de weg liepen enkele wolven achter een hek, zegt ze. "Maar die waren wel schuw, die heb ik niet eens op beeld kunnen krijgen."
De dode wolf werd vrijdag door een voorbijganger gevonden en die waarschuwde Staatsbosbeheer. Dit jaar zijn twaalf dode wolven in Gelderland gevonden, meestal was een aanrijding met een auto de oorzaak.
De politie heeft het onderzoek naar de dood van deze wolf afgerond, meldt Maathuis van de politie. Het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht verricht sectie op het kadaver.
Frank Theunissen is boswachter bij Natuurmonumenten. Hij laat desgevraagd weten dat het naderen van auto's door een wolf niet ongewoon gedrag hoeft te zijn. "De wolf ziet in die auto geen mens", zegt hij. "Een auto, een huis, een lantaarnpaal zijn dingen waar een wolf geen associatie bij heeft."
Overigens zijn volgens een tweet van Statenlid in Gelderland Anton van Straten vannacht twee schapen afgeslacht bij De Eng in Kapel-Avezaath en wordt de oorzaak van deze slachting nog vastgesteld. Een van de schapen dreef in de Linge.