Arnhem en omstreken

Dit echtpaar komt weer in actie bij grote vermissingszaak

Rescue International helpt bij het opsporen van vermiste personen
Rescue International helpt bij het opsporen van vermiste personen © Rescue International
ARNHEM - Humberto Hinestrosa en Anne van den Ouwelant uit Arnhem helpen met hun organisatie Rescue International bij zoektochten naar vermiste mensen over de hele wereld. Eerder kwam het echtpaar groots in het nieuws door hun bijdrage aan de zoektocht naar vier vermiste kinderen in de Colombiaanse jungle. En ook nu is hun hulp nodig in een grote vermissingszaak in het buitenland.
"We helpen al jaren bij buitenlandse zoekacties en gelukkig hebben we veel succesverhalen, zoals die van de vermiste kinderen in Colombia. Daardoor weten we dat wat we doen, werkt", zegt Anne. Het echtpaar hoeft geen uren te vliegen om hulp te verlenen, want hun ondersteuning geven ze vanuit Nederland.
Hoe? Door het verzamelen, lezen en interpreteren van allerlei informatie, legt Anne uit. "We gebruiken informatie van getuigen en familie, maar ook wetenschappelijke en geografische informatie. Daarvan maken we vervolgens een analyse."
De hulp die Rescue International kan bieden blijkt zó cruciaal, dat zoekteams speciaal naar de twee vragen. "De marine, politie en brandweer zijn vaak al een aantal weken volop aan het zoeken. Als het hen niet lukt verder te komen in de zoektocht, is dat vaak het moment waarop wij ingeschakeld worden."

Verdwenen vrouw

De casus waar Anne zich momenteel mee bezig houdt gaat over een Amerikaanse vrouw die in een diep meer in Guatemala verdween tijdens een kajaktochtje. "De huidige zoekteams waren aan het zoeken in een gebied van 125 vierkante kilometer. Door onze analyses hebben wij nu het advies kunnen geven om in een gebied van 2,48 vierkante kilometer te zoeken en hierbij te beginnen in een gebied van 0,2 vierkante kilometer", aldus Anne.
Ondanks de vele informatie die ze tot hun beschikking hebben, blijft het een ingewikkelde casus. "Het is een erg diep meer, waardoor het lastig is om het lichaam te vinden en naar boven te halen. Ook geven de getuigen tegenstrijdige informatie." Daarnaast is de vrouw al een tijdje verdwenen. "Op 19 oktober is ze als vermist opgegeven en wij zijn op 10 november pas ingeschakeld."

Wetenschappelijke informatie

Naast informatie over het gebied is ook wetenschappelijke informatie cruciaal. "Bijvoorbeeld informatie over wat water met een lichaam doet en dan weer specifiek voor dit water. En hoe de stroming is, wat de temperatuur is en hoe diep een lichaam kan zinken", aldus Anne.
De kansen van deze Amerikaanse vrouw schat ze niet zo groot in: "We gaan er in dit scenario van uit dat deze vrouw niet meer leeft. Desondanks is het voor de familie natuurlijk heel belangrijk dat we het lichaam alsnog vinden."