Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma: 'Het schoolzwemmen moet terug'

Het Erica Terpstra Sportfondsenbad in Nijmegen.
Het Erica Terpstra Sportfondsenbad in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in drie jaar tijd verdubbeld. Vooral kinderen in arme gezinnen en kinderen van niet-Nederlandse afkomst hebben steeds vaker geen diploma. Verplicht zwemles op school zou dat kunnen verminderen, maar de meeste scholen bieden dat niet meer aan.
Borstcrawl, watertrappelen en drijven: elke week komt een grote groep kinderen met een migratieachtergrond naar het Erica Terpstra Sportfondsenbad in Nijmegen voor zwemles, georganiseerd vanuit school. Heino Jacobs is directeur van het bad en zorgt dat deze les wordt gegeven.
Hij is voorstander van de terugkeer van het schoolzwemmen. "Je wilt zo veel mogelijk mensen aan een zwemdiploma helpen en als het aan mij ligt komt het schoolzwemmen gewoon helemaal weer terug", zegt Jacobs. De gemeente is volgens hem erg actief in het stimuleren van dit soort activiteiten.
Van de 51 gemeenten in Gelderland zijn er 16 waar op scholen wél schoolzwemmen wordt aangeboden. Bij 32 scholen is dat niet het geval en drie gemeenten wisten het niet. Veel scholen vinden het te duur of te ingewikkeld om te organiseren. Veel gemeenten die geen schoolzwemmen aanbieden maken zich ook geen zorgen om de zwemvaardigheid van de kinderen.
Bij de groene gemeentes wordt wel schoolzwemmen gegeven, Rood niet, en wit weet het niet.
Bij de groene gemeentes wordt wel schoolzwemmen gegeven, Rood niet, en wit weet het niet.
Het aantal kinderen tussen 6 en 16 jaar zonder zwemdiploma neemt toe, blijkt uit cijfers van het Mulier instituut. In 2018 ging het nog om 6 procent van de kinderen, vorig jaar was dit percentage gestegen naar 13 procent.
Inkomen speelt een grote rol: een kwart van de kinderen uit de armste gezinnen heeft geen enkel diploma. Ook migratieachtergrond is van invloed. In 28 procent van de gezinnen hebben deze kinderen geen zwemdiploma's.

Hulp van de middenstand

Directeur Dennis Peek van basisschool Blokhuus in Nijkerk wilde het probleem voor zijn. Hij wachtte niet af of de gemeente ooit gaat betalen, maar ging naar de plaatselijke middenstand om mee te betalen.
Ook sloot hij een goede deal met het zwembad, om daar met de leerlingen te zwemmen in de slechter bezochte daluren. "Het is tenslotte in ons aller belang dat kinderen niet verdrinken als ze te water raken, maar dat elk kind zich goed moet kunnen redden, ook kinderen uit arme gezinnen of kinderen uit een migrantengezin", aldus Peek.

Nederland waterland

Heino Jacobs van het Erica Terpstra Sportfondsenbad in Nijmegen zegt dat Nederland nu eenmaal een waterland is. "Dat kunnen we alleen maar veilig maken door de kinderen te leren met water om te gaan", zegt hij.
Uit onderzoek van het Mulier instituut blijkt ook dat hoe hoger het inkomen van het gezin is, hoe vaker kinderen zwemdiploma’s hebben. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de kinderen uit de laagste inkomensgroep geen zwemdiploma heeft. In de hoogste inkomensgroep is dit 2 procent.
"Wat mij betreft moet het schoolzwemmen terugkomen, met name voor kinderen op scholen uit achterstandswijken", benadrukt Jacobs. Kinderen uit de 'duurdere wijken' lopen volgens hem niet tegen een probleem aan, "Die ouders hebben voldoende te besteden om de kinderen naar zwemles te laten gaan."