Achterhoek

Ernst Daniël Smid openhartig: 'Parkinson is gewoon kut'

Ernst Daniël Smid in De Troubadours.
Ernst Daniël Smid in De Troubadours. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Operazanger Ernst Daniël Smid woont mede door zijn ziekte Parkinson weer in Winterswijk. Terug bij familie en oude vrienden. "Hier heb ik de mooiste tijd van mijn leven meegemaakt", vertelt de zanger in het Omroep Gelderland-programma De Troubadours.
In het programma blik Ernst Daniël terug op zijn jonge jaren. Al vroeg vond hij de liefde in muziek.
"Ik kan me nog de platen herinneren die in de kast bij mijn vader stonden. Van Maria Callas, de Parelvissers, tot sacrale muziek. Mijn moeder was wel een gelovig mens, die had ook wel wat met De Muzikale Fruitmand van de EO. Al zingende stond ze te stofzuigen. Toen zag ik dat muziek mensen blij kon maken. Mijn moeder was blij als ze kon zingen", vertelt de zanger tegen muzikant en presentator Christon Kloosterboer.
Ernst Daniël kwam in Groenlo via zijn broer bij de muziekgroep de Notenkrakers terecht. "Zij repeteerden altijd zondags na de mis. Dan gingen we oefenen in het dorpshuis. Als we dan wat ingestudeerd hadden, lieten we dat in de kerk horen."

Parkinson

In 2019 maakte de operazanger bekend dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. "Parkinson is gewoon kut. Ik kan nog heel veel dingen zelf. Het zingen is een beetje aan het weg ebben."
Op de vraag of hij wel eens eenzaamheid ervaart, antwoordt de zanger volmondig: 'ja'.
"Ik vind het lastig dat je niet meer deel uitmaakt van de werkende maatschappij. Dat je 'gelabeld' bent als gehandicapte. Dat vind ik wel moeilijk. Ik vind het ook vreselijk om met lotgenoten te praten. Ik wil daar nog niet bij horen. Ik wil gewoon als Ernst Daniël Smid rondlopen en niet als die zieke man", aldus de operazanger.
Bekijk de hele uitzending.
De Troubadours - Ernst Daniel Smid