Arnhem en omstreken

Watermuseum gaat weer open na overstroming

Begin november overstroomde het watermuseum. Nu kan het weer open
Begin november overstroomde het watermuseum. Nu kan het weer open © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Nederlands Watermuseum in Arnhem kan ruim drie weken na de overstroming in het pand weer open voor bezoekers. "We willen graag weer bezoekers ontvangen", zegt directeur Monique Verber.
Zowel de begane grond als het ondergrondse deel van het museum liep op 9 november onder water. Ook het naastgelegen café liep onder, maar kon eerder alweer open. "We hebben geluk gehad dat het vooral leidingwater was, als je met rioolwater zit heb je alweer een groter probleem", zegt directeur Verber.
Met de inzet van drogers, ventilatoren en inzet van het personeel lukte het uiteindelijk het museum zo goed als droog te krijgen. "De vloer is nog wel tamelijk lelijk. Die proberen we voor dinsdag nog goed te krijgen, maar die garantie kunnen we helaas niet geven", aldus Verber. Verder zijn twee interactieve onderdelen beschadigd geraakt. "Voor eentje hebben we vervangende onderdelen kunnen krijgen, de andere werkt helaas nog niet".
Toch is de staat van het museum goed genoeg om weer bezoekers te kunnen ontvangen. "Dat is maar goed ook, want we hebben veel reserveringen staan de komende periode. Veel bedrijven en scholen hebben we al af moeten zeggen, de afgelopen weken. We hopen dat zij ons na de opening alsnog kunnen vinden", aldus de directeur.

Oplossingen voor de toekomst

Het Watermuseum heeft al vaker te maken gehad met overstromingen. "We zijn nu in gesprek met de gemeente Arnhem om aanpassingen te doen, zodat overtollig water in de toekomst niet direct onze kant uitkomt", vertelt Verber.
"Ook zijn we door veel ondernemers benaderd met oplossingen. We kijken nog welke er voor ons toepasbaar zijn." Verber geeft ook toe dat wateroverlast volledig voorkomen in de toekomst lastig gaat worden. "We liggen nou eenmaal op een laag punt en dat maakt ons kwetsbaar voor wateroverlast."