Arnhem en omstreken

Daklozenmoeder Tonnie over de kou: 'Gemeente doet geen fuck'

Ashley Knipping (links) en Tonnie van den Herik (rechts).
Ashley Knipping (links) en Tonnie van den Herik (rechts). © Omroep Gelderland
ARNHEM - Nu het kouder wordt en vaker vriest, gaan de meeste mensen 's avonds het liefst lekker warm voor de kachel zitten. Helaas is dit niet voor iedereen de realiteit. Daklozen die normaal gesproken op straat slapen, lopen een hoog risico op onderkoeling. "Onmenselijk", vinden de Arnhemse daklozenmoeder Tonnie van den Herik en ex-dakloze Ashley Knipping uit Nijmegen.
Van den Herik zet zich al veertig jaar in voor daklozen en werd daarvoor in april dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In haar eigen daklozenopvang aan de Beekstraat merkt ze dat er steeds meer daklozen bijkomen. "Ik zie elke week wel een nieuwe, maar opvang is er nauwelijks."
Ze vindt het belachelijk dat er alleen aandacht is voor daklozen als het koud wordt. “Als het gaat vriezen, komen ze allemaal in actie, maar zodra het dooit, gebeurt er niks meer,” zegt Van den Herik. "Terwijl er niemand is die met mooi weer zegt: 'laten we eens lekker op straat gaan liggen.' Dieren in de stal zijn soms nog beter af dan daklozen", zegt ze.
Kijk ook de uitzending terug onderaan het artikel.

'Allemaal regeltjes'

Bij nachtopvang De Duif in Arnhem is normaal gesproken plek voor twintig mensen om te overnachten. Vanwege de kou zijn er nu twee extra plekken gerealiseerd. "Een druppel op de gloeiende plaat", vindt van den Herik. "Bovendien zijn er ook allemaal regeltjes. Als mensen daar niet aan voldoen, worden ze naar buiten geknikkerd."
Als voorbeeld noemt ze een Poolse man die de toegang geweigerd werd, omdat hij onder invloed zou zijn. "Diezelfde man werd later met onderkoelingsverschijnselen van straat geplukt."
En zo zijn er bij meer opvangpunten 'regeltjes'. "Bij Stichting Kruispunt mag je - als je eenmaal binnen bent - niet meer naar buiten om een sigaretje te roken. Dat mag bij mij wel", aldus Van den Herik. In haar opvang is iedereen welkom, ongeacht waar hij vandaan komt en wat hij doet. "Voor mij zijn het allemaal mensen", vertelt de daklozenmoeder.

'Je komt in gevaarlijke situaties'

De Nijmeegse Ashley Knipping leefde zelf negen maanden op straat. Volgens haar is de manier waarop mensen omgaan met daklozen enorm van belang. "Als dakloze zit je in een benarde positie en kom je in gevaarlijke situaties. Ik heb het niet gedaan, maar ik kan me goed voorstellen dat je door al die ellende ook nog aan de drugs gaat. Het risico op afkeuring wordt daarmee alleen nog maar groter."
Zelf is Ashley gelukkig van de drugs afgebleven, maar zwaar had ze het in de periode dat ze op straat leefde zeker. "Ik had het op een zeker moment echt gehad. Ik heb drie keer op het station gestaan om er een eind aan te maken. Gelukkig had ik mensen die om me geven en die me van het station hebben gehaald."

Menselijker beleid

Volgens de daklozenmoeder moet het beleid veel menselijker worden. "In plaats van de daklozen te helpen, worden ze overal weggejaagd. Een paar nachten geleden werd een Poolse vrouw hardhandig opgepakt door de politie. Dat moet echt anders! Je kunt beter zorgen voor opvang voor het hele jaar." Zelf wil ze het liefst een daklozenkamp met containerhuisjes. "Daar is dan geen geld voor. Terwijl er wel geld is voor cruiseschepen voor Oekraïners. De gemeente doet gewoon geen fuck!"

Reactie gemeente Arnhem
"Voor de gemeente is het zaak dat, zeker met deze temperaturen, zo veel mogelijk mensen gewoon binnen slapen", zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. "Naast alle zorg en opvang die we standaard hebben voor daklozen, zorgen we voor extra bedden bij de opvang. Daarnaast brengt de GGD buitenslapers het hele jaar zo goed mogelijk in beeld."

"Wanneer er vorst aankomt, zorgen zij ervoor dat het beeld van de groep buitenslapers dagelijks up to date is. Op plekken waar daklozen veel komen, zoals bij het Kruispunt en het Daklozenloket, zorgen ze ervoor dat daklozen altijd de weg weten te vinden naar die extra bedden. Ook politie, straatcoaches en handhaving weten en doen dat. Zij zijn zowel overdag als 's nachts in de stad en buurten aanwezig."

De Week van Gelderland