Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Dus niet meer op de A12 rijden, maar wat mag de brommobilist wél?

Brommobiel, ter illustratie
Brommobiel, ter illustratie © Weginspecteur William / Twitter
ARNHEM - Hoewel de verkeersregels voor de meeste brommobilisten wel duidelijk zijn, kan het toch nog af en toe mis gaan. Donderdag nog, haalde de politie een 71-jarige vrouw uit Arnhem van de A12. Ze reed in een 45-kilometerauto op de vluchtstrook tussen Ede en Wolfheze. Waarom de vrouw daar reed, is onduidelijk.
Om een brommobiel te besturen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een AM-rijbewijs hebben. Dat is een speciale een bromfietsrijbewijs, valt te lezen op de website van Rijkswaterstaat.

Geen jaarlijkse keuring voor ouderen

Anders dan bij 'gewone' auto's hoeven bestuurders niet vanaf 75-jarige leeftijd jaarlijks gekeurd te worden om in een brommobiel te rijden, vertelt Wessel Agterhof, woordvoerder van het CBR. "Als er iemand wordt afgekeurd met een gewone rijbewijs, dan wordt er vaak reclame gemaakt om over te stappen op een brommobiel. Maar dat is niet altijd verstandig."
Agterhof licht toe: "Het is een enorme beperking als je je rijbewijs kwijtraakt. Vooral ouderen vinden dat vervelend. Maar als je wordt afgekeurd is dat niet zonder reden. Overleg daarom met de huisarts of het wel verstandig is om over te stappen op een brommobiel."

Hier mag je rijden:

Met een brommobiel mag je zowel binnen- als buiten de bebouwde kom met maximaal 45 kilometer per uur op de weg rijden. Alleen als het een erf of 30km-zone betreft, moet de snelheid omlaag.
Het is niet toegestaan om met een brommobiel op het fietspad, voetpad of op auto(snel)wegen te rijden. Ook wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag niet met een 45-kilometerauto gereden worden.
Volgens de RDW, een publieke dienstverlener in de mobiliteitsketen, zijn brommobielen veilig te gebruiken. "Ze voldoen aan de veiligheids- en duurzaamheidseisen die voor deze voertuigen gelden", laat een woordvoerder van de RDW weten. "Wel blijft de fabrikant verantwoordelijk voor de productveiligheid."