Rijk van Nijmegen

'Maja Bradaric is méér dan dat meisje dat door vrienden is vermoord'

De impact van de moord op Maja Bradaric is te horen in de podcastserie Maja Bradaric, voor altijd zestien
De impact van de moord op Maja Bradaric is te horen in de podcastserie Maja Bradaric, voor altijd zestien © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De moord op Maja Bradaric heeft een enorme impact gehad op haar vriendengroep. Meerdere vrienden hebben er jaren over gedaan om dit drama uit 2003 te verwerken - vaak met hulp van een therapeut. Nu, twintig jaar na de gewelddadige dood van de 16-jarige scholiere uit Nijmegen, hebben de vrienden óók een andere boodschap.
"Maja's persoonlijkheid en hoe ze mensen inspireerde, míj inspireerde, raakt ondergesneeuwd door de verhalen over verdriet en geweld", zegt een schoolvriendin, die net als Maja op het Dominicuscollege in Nijmegen zat. "Maar dat geweld, die moord en alles wat dat veroorzaakt heeft, is iets dat die jongens hebben gedaan, niet Maja. Dat is niet háár verhaal. En háár verhaal moet ook verteld worden."

Stempel gezet

Dat doet deze schoolvriendin in de derde aflevering van de podcastserie Maja Bradaric, voor altijd zestien. "Maja was op school een heel aanwezig iemand. Heel zichtbaar, inspirerend. Ze heeft echt een stempel gezet met hoe ze was en dát moet ook verteld worden, want dat is háár nalatenschap. Ze is meer dan 'dat meisje dat door vrienden werd vermoord'."
Deze vriendin vertelt openhartig over welke impact de moord op haar had, maar ook over de invloed van Maja. In deze aflevering gaat verslaggeefster Annemieke Schakelaar ook met de ouders van Maja terug naar de plek in de Bemmelse uiterwaarden, waar Maja's lichaam na de moord in brand werd gestoken. En naar de slaapkamer van Maja, die er na twintig jaar nog net zo bijligt als op 17 november 2003.
Luister aflevering 3 van de podcast hieronder. Aflevering 1 en aflevering 2 verschenen eerder al.

De 16-jarige Maja Bradaric wordt tijdens een autoritje in Nijmegen met drie vrienden gewurgd. Daarna steken ze haar lichaam in brand in de uiterwaarden in Bemmel. De jongens helpen in eerste instantie de ouders van Maja gewoon mee met het zoeken naar Maja, wanneer ze niet is thuisgekomen. Ze condoleren hen, wanneer blijkt dat ze is overleden.

Pas daarna wordt duidelijk dat zij de daders zijn. Ook een hartsvriendin van Maja blijkt van het moordplan op de hoogte te zijn geweest. Een motief voor hun daad hebben de vrienden nooit kunnen geven. Ze hebben inmiddels allemaal hun straf uitgezeten.