Rivierengebied

Bankpascriminelen slaan toe bij vrouw van 95

De politei weet wie de verdachte is.
De politei weet wie de verdachte is. © politie/Plaats Delict
ZALTBOMMEL - Deze man heeft de smaak te pakken als pinner met bankpassen van anderen, want hij wordt door de politie gezocht in Tiel, Aalst en Bruchem. Slachtoffers zijn vrouwen op leeftijd, de oudste is 95 jaar.
Update: de verdachte is bekend bij de politie.
Bij de Geldmaat in Aalst maakte de pinner een vrouw van 77 uit die plaats geld afhandig door met haar pas te pinnen. Ze was opgelicht door een beller die zei van de Rabobank te zijn.

'Hoeft niet, ik heb uw zoon al gebeld'

De vrouw moest snel maatregelen treffen, want er was geprobeerd in te breken bij haar bankrekening. De vrouw wilde eerst met haar zoon overleggen, zei ze. Maar dat hoefde volgens de 'bankmedewerker' niet, want hij had al contact met hem gehad.
In Zaltbommel stortte de gezochte pinner een hoogbejaarde vrouw van 95 uit Bruchem in de ellende. Ook zij kreeg een onzinverhaal over fraude te horen aan de telefoon. Het slachtoffer moest haar bankpas in een envelop doen en meegeven aan een koerier.

Krasloten kreeg hij niet mee

De man pinde geld en betaalde bij de Jumbo-supermarkt sigaretten. Het kopen van krasloten ging mis, mogelijk door het overschrijden van de paslimiet of omdat de bankpas op dat moment al geblokeerd was.
In Tiel haalde diezelfde man 1000 euro van de rekening van een vrouw van 78. En ook zij was gebeld, zogenaamd door iemand van de Rabobank. In haar geval was de smoes een datalek bij KPN. Ze moest haar bankpas in een envelop doen, een code erop schrijven en DHL zou de envelop snel ophalen.
De koerier kwam maar bij DHL werkte hij niet.
De politie zegt in het opsporingsprogramma Plaats Delict dat de man niet alleen in Gelderland-Zuid actief is. Hij wordt ook in Noord-Brabant gezocht.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023415667.