Noord-Veluwe

Schatzoekers kunnen hobby hier bijna niet meer uitvoeren

Geocachers Johan en Geo oefenen hun hobby uit.
Geocachers Johan en Geo oefenen hun hobby uit. © Omroep gelderland
NUNSPEET - Aan de hand van een GPS-locatie en cryptische hints op zoek naar verstopte schatkistjes in het bos: geocaching is een avontuurlijke aangelegenheid. Gemeente Nunspeet ziet zich echter genoodzaakt regels op te stellen. "Het is niet iets waar wij op tegen zijn, maar er worden ook kistjes geplaatst in kwetsbare natuurgebieden."
Kokertjes of bakjes met daarin een logboekje. Daar is het allemaal om te doen. Wanneer je via de Geocaching-app of -website de coördinaten van de 'schat' hebt achterhaald, weet je ongeveer waar je moet zoeken. Een hint van de verstopper kan je het laatste duwtje in de goede richting geven. Wanneer je de cache hebt gevonden, kan je je naam achterlaten in het logboekje en de vondst online afvinken.
Geo de Bruin en Johan van Ouwendorp zijn bevlogen geocachers uit Nunspeet. Zij hebben moeite met het besluit van Nunspeet om strenge regels voor het geocachen in de gemeente in te voeren. Nu kunnen er op het grondgebied van de hele gemeente kleine kokertjes verstopt worden, die de geocachers kunnen opsporen, maar dat zou met de plannen veranderen.
"Die regels zijn zo scherp dat geocachen bijna niet meer mogelijk is", zegt De Bruin. "We vernielen niks en als het gebied zo drastisch wordt verkleind, dan is het eigenlijk niet meer leuk", vult Van Ouwendorp aan.

Biologisch afbreekbaar

In de gemeente Nunspeet mogen er door de regels in de gemeentelijke natuurterreinen alleen binnen de dorpsbossen ten noorden van de A28 nog caches worden geplaatst. En daarvoor moet je eerst toestemming vragen.
De kistjes mogen niet verder dan anderhalve meter van het pad afliggen. Ook mogen ze niet worden begraven of aan boomholtes en gebouwen worden geplaatst. Lichtmasten en verkeersborden zijn eveneens uit den boze als verstopplaats.
Geocaches moeten daarbij zijn 'gemaakt van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen.' Roestvrijstalen kokertjes en plastic broodtrommels mogen dus niet meer als schatkist fuctioneren.
Geocachers De Bruin en Van Ouwendorp stellen een brief op met bezwaren. Deze sturen zij aan het college van Nunspeet in de hoop dat de regels nog veranderd kunnen worden: "Dat er regels komen is prima, maar we hopen echt dat het soepeler wordt." De wethouder gaf aan in gesprek te willen blijven met de heren.
Kijk hier naar een reportage:
In Nunspeet gelden nieuwe regels
[storytelling:media:]

Populair

In 2022 vonden meer dan 1,9 miljoen geocachers wereldwijd tezamen zo'n 83,7 miljoen keer een cache. Nederland was na Duitsland en de Verenigde Staten het land waar de meeste vondsten werden gedaan. Wereldwijd verstopten bijna zeventigduizend geocachers een schat dat jaar.
Niet in alle Gelderse gemeenten gelden regels voor geocaching, maar in sommige wel. Zo heb je ook in de gemeente Nijkerk toestemming nodig voor het verstoppen en is het in gebieden van Natuurmonumenten binnen het Rijk van Nijmegen niet toegestaan nieuwe doosjes weg te stoppen.
Van Ouwendorp zegt dat het meerendeel van de geocachers oog heeft voor de natuur en hoopt dat zij daar nog lang van mogen genieten in de gemeente Nunspeet.