Stedendriehoek / Achterhoek

Zo kan een robot een sinterklaasgedicht voor je schrijven

Een kind schrijft een sinterklaasgedicht. Foto ter illustratie.
Een kind schrijft een sinterklaasgedicht. Foto ter illustratie. © ANP
ZUTPHEN - Komende dinsdag is het pakjesavond. Maar heb jij nog geen letter van je sinterklaasgedicht op papier staan? Geen paniek, deze tekstrobot schrijft in een oogwenk een persoonlijk sinterklaasgedicht vol rijm. Maar kun je daar wel mee voor de dag komen bij je (schoon)familie?
De Sint zat te denken... en weer zet je een streep door je zoveelste poging om je sinterklaasgedicht mee te beginnen. Want een goed, persoonlijk en origineel gedicht schrijft zichzelf niet. En al helemaal niet voor je schoonfamilie. Of toch wel? Met ChatGPT is het mogelijk in een vloek en een zucht een gedicht op papier te zetten.

Drie tips om een gedicht te generen

Maar om een goed gedicht te laten schrijven door een robot, moet je wel weten op welke knoppen je moet drukken. Ismaël Favier, tekstschrijver bij het Doetinchemse marketing- en communicatiebureau Logisz, schrijft vaker samen met de robot en weet van de fijne kneepjes.

Tip 1

Heb je nog wat oude sinterklaasgedichten liggen, eventueel over die persoon? Voer deze dan even in. Dan heeft de robot een mooi voorbeeld van wat hij zelf moet gaan fabriceren. Heb je je oude zelfgeschreven sinterklaaspoëzie niet bewaard? Geen punt. "Je kunt ook aan de robot vertellen in welke stijl je het gedicht graag zou zien. Vraag de robot een sinterklaasgedicht te schrijven in de stijl van je favoriete dichter, schrijver of columnist. Deze neemt de stijl vaak naadloos over."

Tip 2

Om het gedicht persoonlijk te maken, is het belangrijk om de robot eerst te vertellen over wie het gedicht moet gaan, wat de familieband is en liefst nog meer persoonlijke weetjes over diegene. "Stop er zo veel mogelijk leuke en opvallende wetenswaardigheden in over de persoon over wie jouw gedicht moet gaan. Dat bepaalt de kwaliteit van een persoonlijk gedicht", aldus Favier.

Tip 3

Tenslotte is het ook heel belangrijk om in te voeren welke lengte het gedicht moet worden. Anders genereert de robot een ellelang pamflet, waar het een 14-regels tellend sonnet of ultrakorte haiku had moeten zijn. Vergeet ook niet te vragen of de robot het wil laten rijmen. "Vergeet uiteindelijk niet het het rijm en het gedicht goed na te lezen. Soms beweert de robot dingen die niet kloppen, dat kan echt niet in een gedicht aan je schoonfamilie. Her en der kun je wat bijschaven om het mooier of persoonlijker te maken."

'De robot rijmt slecht'

Maar kun je wel bij jouw familie aan komen zetten met een gedicht dat je niet zelf hebt geschreven? "Vaak is familie al lang blij dat je iets in elkaar hebt geflantst en zijn het niet de grootste poëziecritici. Als dat wel zo is, zorg dan dat je op de proppen komt met genoeg persoonlijke anekdotes en leuke herinneringen. Dan kom je 'n heel eind", denkt Favier.
Toch is de Zutphense tekstschrijver Suzanne Peters daar sceptisch over. "De robot rijmt slecht, schrijft kromme zinnen en maakt heel standaard gedichten. Zo'n gedicht wordt nooit heel eigen", weet de tekstschrijver, die de robot heeft uitgeprobeerd. "Als je echt een bijzonder sinterklaasgedicht wilt maken, schrijf 'm dan zelf."
Of de tekstschrijvers hun eigen sinterklaasgedicht door de robot laten schrijven? Daarop antwoorden beiden ontkennend. Favier: "Daarvoor ben ik te trots. Ik wil het graag zelf doen, zeker omdat ik tekstschrijver ben. Als het last minute zou moeten, dan zou ik de robot wel gebruiken. Het is een heel handig hulpmiddel."
Mocht je nu toch zelf de pen ter hand nemen, dan vind je hier nog wat tips voor een vliegende start: