Achterhoek

Raadsleden op de planken in theatervoorstelling: 'We houden ze een spiegel voor'

Scene uit de voorstelling 'Wie zijn wij'
Scene uit de voorstelling 'Wie zijn wij' © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De theatervoorstelling 'Wie zijn wij' toerde de afgelopen weken langs alle raadszalen in de Achterhoek. Naast vier jonge acteurs doen ook verschillende Achterhoekse raadsleden mee. Zij laten in de voorstelling zien tegen welke problemen, dillema's en uitdagingen ze aan lopen.
Eén van de regisseurs van de voorstelling is Doetinchemmer Jos Spijkers. Hij maakte eerder al voorstellingen met daklozen en gedetineerden. “Aan mij de eer om met een loepje het werk van een raadslid eens wat beter te bekijken”, zegt Spijkers. “Wie zitten er in de gemeenteraad en met wat voor bevlogenheid doen ze dat? Dat is voor mij ook een soort van ontdekkingstocht geweest.”

Monologen van raadsleden

Tussen de verschillende scènes in de voorstelling is er ruimte voor monologen van Achterhoekse raadsleden. Het Berkellandse raadslid Andra Weg-Eisink voor GroenLinks heeft het in haar monoloog over je nek durven uitsteken.
Camiel Vanderhoeven van D66 Oude IJsselstreek kwam als buitenstaander naar de Achterhoek en ging in zijn monoloog in op de tradities in het dorp Netterden, waar hij nu woont. Het verhaal van het Winterswijkse D66-raadslid Loes ten Dolle wordt vertolkt door Wendelien Wouters. Ten Dolle kreeg als raadslid te maken met haatmails en bedreigingen.

'Wat is het algemeen belang?'

“We houden raadsleden echt een spiegel voor tijdens de voorstelling”, zegt Spijkers. “Over hoe kwetsbaar ze soms ook zijn en wat democratie voor ze betekent. Daarmee leren ze elkaar ook beter kennen.”
Minne Thomas is één van de vier acteurs in de voorstelling en zij merkt dat raadsleden zich ook herkennen in de scènes. “Zo gaat het in één van de scènes over het ‘algemeen belang’, maar wat is dat dan?”, zegt Thomas. “Ik vind het mooi om te zien dat ze daar over gaan nadenken, maar dat ze er eigenlijk geen goede definitie aan kunnen geven.”

Vervolg

De voorstelling ‘Wie zijn wij’ is zaterdagavond 2 december ook voor het publiek te zien in theater Amphion in Doetinchem. Spijkers hoopt wellicht een vervolg te kunnen geven aan de voorstelling met raadsleden in andere delen van de provincie. “Dit kan in andere regio’s ook”, zegt Spijkers. “We kunnen het verhaal herschrijven en aanpassen, want het politieke klimaat verandert ook. Je kunt hier prima mee het land door.”