Arnhem en omstreken / Achterhoek

Dooi in het weekend, schaatsmarathon op losse schroeven?

Marathonschaatser Bart Vreugdenhil in 2022 te Winterswijk.
Marathonschaatser Bart Vreugdenhil in 2022 te Winterswijk. © ANP
ARNHEM - Het weekend belooft echt winters te worden, weet weerman van Weerplaza, Johnny Willemsen. Met 1 graad is het kwik net boven nul, is er weinig wind en zelfs kans op wat zonnestralen. Wat doet dat met de hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk?
De weerman heeft slecht nieuws ‘voor onze vrienden in Winterswijk’. Daar zijn ze druk in de weer met het maken van een natuurijs-schaatsbaan. Ze hebben al hun pijlen gericht op een schaatsmarathon aanstaande zondag. De nacht van donderdag op vrijdag was niet zo koud als verwacht. Er werd minus 6 graden voorspeld, maar het werd 5 graden warmer: ‘Het was maar min 1 vannacht’.

‘Het moet de komende nacht gebeuren’

Maar dat is nog niet alles. Ook is er in de vrijdagochtend nog veel lage bewolking. Terwijl een heldere hemel in combinatie met vorst essentieel is voor de groei van ijs. En die bewolking blijft ook nog eens het langst hangen boven Winterswijk. Donderdag sprak de ijsmeester aldaar al over een ‘grillige’ weersverwachting. "We moeten eerlijk zijn en de verwachtingen een beetje temperen", aldus Hendrik van Prooije, ijsmeester in Winterswijk, donderdag.
Ook ijsmeester Auke Spijkstra ziet het somber in: "Het is heel jammer. We willen optimistisch blijven, maar voor een marathon moet er nog een hoop gebeuren. Moeder natuur bepaalt." Het ijs was donderdag nog 7 millimeter, maar volgens Spijkstra is daar weinig van over. Volgens de weerman moet het daarom de komende nacht gaan gebeuren. Maar ook dan voorspelt hij mist of lage bewolking, en kan de temperatuur wat oplopen.

Weer van zondag

Toch is er nog een sprankje hoop, volgens de weerman. Zondag is er de grootste kans op winterse taferelen. In de namiddag of avond wordt neerslag verwacht. Of die uit de hemel komt vallen in de vorm van natte sneeuw of mooie vlokken die blijven liggen, dat is nu de vraag.