Arnhem en omstreken

Deze verdwenen kapel is weer terug waar hij hoort

De gerestaureerde kapel.
De gerestaureerde kapel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De mist is nog niet helemaal opgetrokken als de vrachtwagen met daarop de gerestaureerde Duitse kapel het terrein bij de Buitenplaats Koningsweg op komt rijden. Vandaag is de dag dat dit bijzondere gebouwtje teruggeplaatst wordt op de plek waar het in de oorlog door de Duitsers werd neergezet. Toen diende het als gebedsruimte en mortuarium, nu is het een onderdeel van een recreatiewoning. "Dit wordt een bijzondere dag."
Natuurlijk zijn bouwvakkers Dennis van Zwolle en Christine Slootstra ook aanwezig. Zij hebben hun ziel en zaligheid in de restauratie gelegd. Vol liefde praten ze over hun houten kapelletje, terwijl op de achtergrond de onderdelen van de vrachtwagen getakeld worden.

Bunkers als boerderijen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers het grootste vliegveld buiten Duitsland op de plek die we nu kennen als vliegveld Deelen. In korte tijd werden er 900 gebouwen neergezet en honderden vliegtuigen gestationeerd. Overal verrezen er prachtige boerderijtjes met glas in lood ramen en grote schuren. In werkelijkheid waren de boerderijtjes betonnen bunkers met muren van een meter dik en stonden in de schuren vliegtuigen verborgen. Zo konden de geallieerden vanuit de lucht niet zien wat de Duitsers daar op de grond aan het doen waren.
De grote zorg die de er aan de gebouwen geschonken werd, maakt de kapel nog bijzonderder. Die is namelijk opgebouwd uit legerkistjes, hout en ronde palen. Dat doet vermoeden dat het gebouwtje van zeven bij vier meter pas later in de oorlog is neergezet, toen de materialen een beetje op raakten.

Restauratie

Na de oorlog werd de kapel totaal verwaarloosd. De resten werden verplaatst naar een loods in Apeldoorn om te restaureren. Dennis en Christine mogen het gebouwtje weer tot leven wekken. Heel voorzichtig en met precisie wordt alles uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Gelukkig blijkt er nog heel veel te redden. En als iets niet te redden is wordt er een zoektocht gestart naar precies dat onderdeel. Zo blijkt er in Duitsland nog een fabriekje te zijn die de speciale biberschwanz dakpannen maakt en ook de juiste vloertegels zijn uiteindelijk gevonden.
Aan het eind van de dag staan de contouren van de kapel. In de weken die volgen zijn Christine en Dennis nog regelmatig aanwezig om alles af te maken. Ook eigenaresse Stella van der Baan is onder de indruk van de liefde die de bouwvakkers hebben voor dit project. Als presentator Patrick Nederkoorn haar vraagt aan wie ze de kapel wil opdragen hoeft ze niet lang na te denken. Twee jaar geleden is haar moeder Mieke Marie overleden en mede door haar nalatenschap staat ze nu naast dit mooie kapelletje. Vandaar dat de naam 'Kleine Kapel' opgedragen aan Holy Mary wordt.
In het programma 'Van Bunker naar Buitenhuis' gaat bewoner Patrick Nederkoorn op onderzoek in zijn nieuwe woonomgeving.
Van Bunker naar Buitenhuis