Achterhoek / Gelderse Vallei

Bloemkolen telen in een flat is volgens deze boer de toekomst

Vertical farming is mogelijk de toekomst voor de groenteteelt in Gelderland, zegt Jaco Kuiper.
Vertical farming is mogelijk de toekomst voor de groenteteelt in Gelderland, zegt Jaco Kuiper. © Omroep Gelderland
Zo'n 250 gram groente per dag, dat is het advies van het Voedingscentrum voor een gezond eetpatroon. Maar halen we deze groentes op ons bord nog wel uit onze eigen provincie? En hebben wij genoeg akkerbouwers en telers in Gelderland die alle twee miljoen inwoners kunnen voorzien van alle groenten?
Er worden op dit moment in Gelderland zeker nog groenten verbouwd en geteeld. Dit gebeurt vooral op het land of in de kassen. Eén van de boeren, die nog groentes zoals kolen en asperges teelt, is Gert Smits in de Heurne. Jarenlang teelde hij prei op het grootste gedeelde van zijn land. Maar daar is hij bewust mee gestopt om een overstap te maken naar de pompoenen.

Geen droog brood in te verdienen

"Een jaar of tien geleden zaten we nog op 80 hectare prei, maar daar is geen droog brood meer in te verdienen. Er was meer aanbod dan dat er vraag was. Dan zit je eigenlijk op het duurste plekje in Europa te produceren tegen de laagste prijs. En dat houd je op een gegeven moment niet meer vol."
Als we iedereen in Gelderland elke dag zo'n 250 gram groenten zouden willen laten eten, dan zouden we in onze provincie zo'n 182.000 ton groente per jaar moeten telen. En daar heb je heel veel grond voor nodig. Zoveel gronden hebben wij nu niet beschikbaar voor al die gewassen omdat we ook genoeg anders verbouwen zoals mais of granen.
Volgens wetenschappelijk onderzoeker Wijnand Sukkel van de Wageningen Universiteit zou het allemaal wel prima kunnen groeien in onze provincie. "Wij hebben in Gelderland vruchtbare gronden, zoals zand- en kleigronden. Wij zijn ook hartstikke goed in groente telen. Alleen waarom krijg je sugarsnaps uit Kenia? Nou, dat heeft eigenlijk vooral te maken met arbeidskosten. We produceren in Nederland nu vooral hoog gemechaniseerde gewassen die niet al te veel arbeid kosten, want arbeid is duur."
Waarom is groente zo belangrijk voor ons? Deze voedingsdeskundige legt het uit:
Maar er zijn initiatieven in onze provincie om op een andere manier groente te telen waardoor ons boerenlandschap er misschien wel heel anders uit gaat zien. Zo is Jaco Kuiper uit Barneveld bezig met vertical farming. Hij teelt in lagen boven elkaar groente. Hij is met deze nieuwe manier van telen begonnen omdat hij denkt dat de toekomst er heel anders uit gaat zien.
"We komen natuurlijk met steeds meer mensen op deze aarde en het aantal landbouwgrond wat we nu hebben wordt niet meer. Als je kijkt naar de voedselontwikkeling dan zie je dat er een tekort is aan grond en daarom hebben we meer nieuwe technologie nodig hebben om ons voedsel te ontwikkelen. "
Boerend Hart - Welke groentes komen er nog van Gelderse bodem?

In het programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op en zoeken uit of we ons in Gelderland van ons eigen voedsel kunnen voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?