Stedendriehoek

Linda leert roeien van Hercules: 'Zulke benen heb ik nog nooit gezien!'

Stef leert Linda roeien.
Stef leert Linda roeien. © Omroep Gelderland
AMSTELVEEN - Altijd al willen weten wat een olympische sporter er allemaal voor moet doen en laten om de top te bereiken? In de nieuwe serie 'Linda breekt UIT! gaat olympisch' volg ik (Linda Geerdink) acht Gelderse topsporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs.
Deze week duik ik in de wereld van Apeldoorner Stef Broenink en Melvin Twellaar. Zij zijn roeiers en zijn actief in een dubbeltwee. In een dubbeltwee roeiboot hebben beide roeiers twee riemen.
Stef en Melvin zitten in een boot van amper veertig centimeter breed waar je achterstevoren in moet roeien.
Hoe dan?! Dat denk ik als ik de boot zie liggen op de Bosbaan in Amstelveen. Maar ook als ik Stef zie. Stef is groot, breed en oogt heel sterk. Zulke benen heb ik nog nooit gezien! Die tekst is eruit voordat ik het in de gaten heb.

Stef heeft die bijnaam niet voor niets

Stef kan er gelukkig wel om lachen. En roeimaat Melvin beaamt het als we het hebben over de sterke benen van Stef: "Zijn bijnaam is niet voor niks Hercules. Hij heeft de meeste kracht en hij bepaalt het ritme in de boot, het aantal slagen per minuut. Ik zit voorop en geef de commando's."
Zo zien de benen van Stef Broenink eruit voor de lens van Merijn Soeters:
De benen van olympisch roeier Stef Broenink.
De benen van olympisch roeier Stef Broenink. © Merijn Soeters
En wat doet Melvin verder? "Hij houdt in de gaten waar we liggen in de wedstrijd en bepaalt de strategie", vult Stef aan.
Zenuwslopend lijkt me dat. Later vertelt Stef me dat hij niet om mag kijken tijdens de wedstrijd. "Dan verlies je tijd. Ik ben er wel eens op betrapt door de coach. Dan zag hij dat terug op de videobeelden."
'Hercules' begint te lachen: "Dat gebeurt me niet meer."
Linda draagt de boot.
Linda draagt de boot. © Omroep Gelderland
Ondertussen zie ik vanuit mijn ooghoeken de een na de andere medaillewinnaar het water op gaan. De vrouwen en mannen van de dubbelvier. Er wordt naar elkaar geschreeuwd en al snel wordt er een grap gemaakt over mij: "Stef, heb je een nieuwe roeimaat?"

Tijd om te gaan roeien

"Het wordt tijd dat je de boot in gaat", zegt Stef tegen mij. Mijn dag kan niet meer stuk, want ik krijg ook nog eens de wedstrijdkleding van TeamNL aan. Maar de blijdschap slaat al snel om in angst als ik in de smalle boot stap. Hij voelt zo instabiel. Bovendien heeft Stef me verteld dat hij in het begin meerdere malen is omgeslagen.
Wil je weten of ik het droog houd? Hoe Stef op latere leeftijd toch topsporter is geworden en waarom hij na de Olympische Spelen in Tokio een sabbatical nam? Bekijk hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT! gaat olympisch.