Rijk van Nijmegen

Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell

Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
NIJMEGEN - Op meerdere plekken in Nijmegen zijn nepreclames van Shell te zien. De reclames laten een kant zien die de oliemaatschappij zelf liever verborgen houdt, zo zeggen de initiatiefnemers: actievoerders van Extinction Rebellion.
De actievoerders betichten Shell van ‘greenwashing.’ Ze bekritiseren Shells recente reclamecampagne die wekenlang te zien was: “Shell doet zich groen en duurzaam voor, terwijl het grote schade toebrengt aan het klimaat.”
Shell steekt meer geld in reclames dan in schone energie
Een woordvoerder van de actie licht toe: “Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) kwam deze maand met een onthullend rapport: maar een procent van alle investeringen in hernieuwbare energie komt van olie- en gasbedrijven. Shell steekt zelfs meer geld in reclames over schone energie dan in schone energie zelf. Ze gebruiken dit soort campagnes om zich een groen imago aan te meten, maar Shell is gewoon een fossiel bedrijf.’
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell

Honderden medewerkers ontslagen

De actievoerders zeggen dat Shell vorige maand honderden medewerkers van zijn duurzaamheidsafdeling ontsloeg. Volgens Shell doelt Extinction Rebellion hiermee op de waterstofactiviteiten en gaat het om zo’n 200 à 300 banen op 93.000 medewerkers wereldwijd: "We zien dat waterstoftoepassing voor personenauto’s minder snel ontwikkelt en schalen die activiteiten af. We richten ons meer op de waterstoftoepassingen in zwaar transport en de industrie."
Volgens de actievoerders schroefde Shell de afgelopen tijd de olie- en gasproductie juist op en negeert het bedrijf de uitspraak van de rechter, die stelde dat Shells uitstoot omlaag moet. “Shell is niet voor niets al meermalen door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt voor misleiding” zo zeggen zij.
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
De posters werden eerder door actiegroep Fossielvrij NL online gezet en ogen hetzelfde als de Shellreclames die de afgelopen weken te zien waren. Shell was volgens de actievoerders niet te spreken over de nepreclames en sommeerde Fossielvrij NL ze weg te halen, anders zou een rechtszaak volgen.
“Daar hebben ze blijkbaar het geld voor over. Niet gek, want vorig jaar kon Shell volop profiteren van de energiecrisis en boekten ze een recordwinst van bijna 40 miljard euro”, aldus de actievoerders.

Reclame Code Commissie

De activisten bereiden een nieuwe zaak bij de Reclame Code Commissie voor tegen het olieconcern. “Wij blijven actie voeren waar we kunnen, tot dit soort reclames uit het straatbeeld verdwenen is. Meerdere gemeenten verbieden fossiele reclame al, want dat vertraagt de energietransitie. We roepen de gemeente Nijmegen op om fossiele reclames per direct te verbieden."
De gemeente Nijmegen is momenteel bezig met herbeoordeling van de buitenreclame. "Onderdeel hiervan is onderzoek naar mogelijkheden voor een verbod op fossiele brandstoffen op gemeentelijke reclamevoorzieningen. De juridische en financiële consequenties van dit verbod worden momenteel in kaart gebracht."
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell
Nepreclames in Nijmegen vertellen ‘echte verhaal’ Shell

Reactie Shell

Omroep Gelderland heeft Shell om een inhoudelijke reactie gevraagd op de diverse beweringen van de actievoerders maar Shell laat het grotendeels bij een algemene reactie op het persbericht.
Daarin staat onder meer dat het bedrijf haar verantwoordelijkheden als adverteerder uiterst serieus neemt. “We vinden het belangrijk dat onze uitingen worden ondersteund met feiten en voldoen aan wettelijke eisen. Dat is altijd onze insteek als we reclame-uitingen creëren.”

Shell: 'In Nederland voor 6,5 miljard geïnvesteerd'

Shell wil wereldwijd tussen 2023 en 2035 15 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van koolstofarme energieoplossingen waaronder biobrandstoffen, waterstof, opladen van elektrische voertuigen en opslag van CO2 onder de Noordzee. “In Nederland heeft Shell de afgelopen jaren investeringsbesluiten van 6,5 miljard genomen in investeringen in een biobrandstoffenfabriek, een groene waterstoffabriek, laadinfrastructuur, windparken op zee en een recyclingfabriek voor moeilijk te recyclen plastic.”