Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Hoor! Zo klinkt de bosuil

Het afgrijslijke geluid van de bosuil
Het afgrijslijke geluid van de bosuil © Pixabay
EPE - De bosuil is de meest voorkomende uil in ons land. Het leuke is dat het goed gaat met de bosuil. Hij profiteert van het nieuwe natuurbeheer om dode bomen te laten staan. We gaan met de boswachter op zoek naar de bosuil in natuurgebied De Dellen bij Epe. Gaan we zijn roep horen?
Eigenlijk kan je de bosuil overal tegenkomen. Als je tenminste weet waar ze zitten. Want bosuilen zijn bijna alleen in de nacht actief. Overdag slapen ze goed verstopt in holletjes in oude bomen en zijn ze bijna niet te zien.
Voor bosuilen moet je dus het bos in als het donker is. Dan kan je ze horen roepen: hun angstaanjagende kreet heeft er voor gezorgd dat menig horrorfilm van de bosuil-roep gebruikmaakt.
Onze verslaggever Marc Loeven gaat midden in de nacht op pad met boswachter Clara van Wilken van Geldersch Landschap en Kasteelen op De Dellen bij Epe: op zoek naar de bosuil.
Beluister hier het radiofragment:
We hebben zes uilensoorten in Nederland. De oehoe, de kerkuil, de velduil, de steenuil, de ransuil en dus ook de bosuil kan je tegenkomen. De bosuil is een relatief kleine uil, maar nog wel iets groter dan de steenuil. Je kan hem vinden in loofbossen, maar ook in naaldbossen. Zelfs in stadsparken nestelt de bosuil.
Zien doe je de bosuil niet in het donker, hij vliegt zo goed als onhoorbaar door het bos. En dus houden boswachter Clara en onze verslaggever hun oren goed open.
Beluister hier het radiofragment:
Het geluid van de bosuil is kenmerkend. Volgens de Vogelbescherming klinkt de roep van het mannetje als "hoe… hoe-hoe-hoe-hoeeee…", en die van het vrouwtje als een luid "ke-wik". Tot nu toe hebben onze verslaggever en boswachter Clara geen geluk tijdens hun zoektocht naar bosuilen. Het enige wat ze horen als ze even stilstaan om te luisteren, is geritsel.... Het klinkt vlakbij...
Beluister hier het radiofragment:

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.