Rivierengebied

Ingrid ontfermt zich over gedumpte kittens met oogzalf, kruiken en eten

Kitten voor en na het verblijf bij Ingrid Jansen
Kitten voor en na het verblijf bij Ingrid Jansen © Ingrid Jansen.
TIEL - Uitgehongerd, ontstoken oogjes, vlooien en onder de diarree. De tranen schoten Ingrid Jansen in haar ogen, toen ze de zes kittens die in Tiel op straat werden gedumpt voor het eerst zag. De afgelopen maanden heeft de groot kattenliefhebster dag en nacht voor de verwaarloosde beestjes gezorgd.
Het gaat nu goed met de kittens, maar ze hadden het volgens Ingrid bijna niet overleefd. “Toen ik de kittens voor het eerst zag, zonk de moed me in de schoenen. Ik zag zes hoopjes ellende. Ze stonken een uur in de wind en waren vreselijk mager, koud en vies."
De kittens zaten onder de poep, luizen en vlooien. "Ze waren meer dood dan levend”, vertelt Ingrid geëmotioneerd. “Ik heb mijn tranen op dat moment weggeslikt, want de kittens hadden acuut zorg nodig en er was dus geen tijd om te huilen.”

Gedumpt in doos

De zes kittens werden op 28 september in een doos aan het Stamperpad in Tiel gevonden. De politie, die dinsdag op social media liet weten op zoek te zijn naar de eigenaar, sluit niet uit dat de beestjes één of twee dagen daarvoor al zijn gedumpt. Ingrid is als gastouder werkzaam bij Dierenasiel Tiel en heeft de afgelopen maanden 24 uur per dag voor de verwaarloosde dieren klaargestaan.
De kittens gedumpt in een doos
De kittens gedumpt in een doos © Politie.
“In mijn huis heb ik een speciale kittenkamer, daar heb ik een plekje voor ze ingericht waar ik zelf ook heel veel ben geweest. In het begin was ik heel druk met constant monitoren en het aanslepen van oogzalf, warme kruiken, antibiotica en goed voer. Ook waren er veel bezoekjes aan de dierenarts en ik heb vaak tot diep in de nacht met ze geknuffeld.”
Ik heb vaak tot diep in de nacht met ze geknuffeld
De eerste weken was het elke ochtend weer spannend hoe de kittens eraan toe waren. “Dan liep ik de trap op en hield ik er rekening mee dat er mogelijk een of meerderen dood zouden zijn. Maar keer op keer stonden ze weer met z’n allen op me te wachten en te miauwen.”

Uit de gevarenzone

Na een maand voor de kittens te hebben gezorgd, groeide het vertrouwen in hun herstel. “Na eerst een tijd twee stappen vooruit en vervolgens een achteruit, zag ik dat ze uiteindelijk uit de gevarenzone raakten. Het was fantastisch om zien dat het ook daadwerkelijk die kant opging.”
Eén kitten is in die periode overleden. Ingrid benadrukt dat dit los staat van de verwaarlozing. “Hij sterkte als enige niet aan, uiteindelijk bleek dat dit kwam door een leverziekte. We hebben hem helaas moeten laten inslapen, toen heb ik wel heel hard gehuild.”

Nieuw thuis

Ondanks het verdriet blijft de Tielse dierenvriendin knokken voor het welbevinden van de nog levende vijf kittens. Beetje bij beetje sterken ze in de weken daarna verder aan. “Ze kregen vet op de botjes en energie om met elkaar te spelen. Toen ik dat zag, kon ik voor het eerst weer echt opgelucht ademhalen.”
Na twee maanden ondergedompeld te zijn in de zorg en liefde van Ingrid, zijn de kittens voldoende aangesterkt om het nest te verlaten. Vier hebben inmiddels een thuis gevonden. Kitten Vajen gaat volgende week kennismaken met een potentieel nieuw baasje. “Ik voel nu echt van alles door elkaar. Ik voel zoveel liefde voor de kittens, dus toen de eerste twee werden opgehaald schoot ik vol. Maar het voelt ook goed, want het is goed gekomen met de kittens en ik heb mijn missie volbracht.”
Kitten Vinz is weer aangesterkt
Kitten Vinz is weer aangesterkt © Ingrid Jansen.