Gelderse Vallei

Muur van Mussert wordt opgeknapt

Muur van Mussert
Muur van Mussert © ANP
LUNTEREN - De Muur van Mussert, die enigszins in verval is geraakt, wordt opgeknapt. Op het voorterrein bij het rijksmonument komt een "speels en zacht" kunstwerk te staan.
De Muur van Mussert is de plek waar Anton Mussert, voorman van de nationaalsocialistische partij NSB, voor de Tweede Wereldoorlog toespraken hield. De NSB collaboreerde in de oorlog met de Duitse bezetters.
Het is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB in Nederland. Het complex, dat heel groot was, omvat nu nog een enorme muur met een voorterrein en een deel van het voormalige amfitheater.

Rijksmonument

Toen campingeigenaar Roderick Zoons in 2017 bekendmaakte dat hij het complex wilde slopen om zijn recreatiepark te kunnen opknappen, stak een storm van protest op. Een jaar later werd het complex een rijksmonument.
"De muur herinnert aan een donkere tijd die deel uitmaakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. Het is een overblijfsel uit een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren kan worden verteld", zei het kabinet toen.

Invloed uit het verleden

Zoons is akkoord met de nieuwe plannen voor de Muur van Mussert. Hij wil het monument inpassen in de toekomstige vernieuwing van zijn park. Het geheel moet een gedenkplek worden waar bezoekers kunnen ervaren hoe gebeurtenissen uit het verleden hun leven van nu beïnvloeden.