Arnhem en omstreken / Achterhoek

'De grens is bereikt', te weinig woningen voor statushouders

Een tijdelijk onderkomen in Nijmegen voor statushouders uit Eritrea, in 2018.
Een tijdelijk onderkomen in Nijmegen voor statushouders uit Eritrea, in 2018. © ANP
ARNHEM - Het lukt het gros van de Gelderse gemeenten niet om statushouders van een woning te voorzien, terwijl zij daar wel recht op hebben. De provincie en de Gelderse gemeenten stellen nu dat 'de grens is bereikt'.
De Gelderse gemeenten moesten in de eerste helft van dit jaar voor ruim 2500 statushouders een woning vinden. Toch lukt het veel gemeenten niet deze mensen van een woning te voorzien. De gemeenten hebben nu een achterstand. Het is voor zeker 446 mensen met recht op een woning nog niet gelukt deze aan te bieden.
De gemeenten stellen nu dat 'de grens is bereikt'. Er zouden gewoonweg te weinig sociale huurwoningen zijn. Bovendien is er een 'mismatch' tussen de woningen die wél beschikbaar zijn en de vluchtelingen voor wie een onderkomen wordt gezocht. Het leeuwendeel van de vluchtelingen is alleenstaand, terwijl de beschikbare huizen vooral geschikt zijn voor gezinnen.

Huisvesting per gemeente

Van de 51 gemeenten in Gelderland heeft het gros de huisvesting van statushouders niet op orde: 33 in totaal. Daaronder vallen Harderwijk, Elburg, Ede, Nijmegen, Arnhem en Wageningen. Zij hebben niet voldaan aan de taakstelling in 2023 en hebben daarbij nog een achterstand uit een vorige periode.
Twee gemeenten - Epe en Zutphen - hebben de huisvesting voor het eerste half jaar van 2023 op orde, maar kennen nog wel een achterstand uit een eerdere periode. Zestien gemeenten zijn erin geslaagd alle statushouders te voorzien van een woning. Tot die gemeenten behoren onder meer Apeldoorn, Winterswijk, Renkum, Barneveld, Tiel en Neder-Betuwe.

Brief aan Den Haag

De achterstand die sommige gemeenten kennen, wordt mogelijk nog groter. In de tweede helft van dit jaar moet voor nog eens 2116 mensen een woning worden gevonden.
De provincie heeft daarom een brief naar Den Haag gestuurd. Daarin valt te lezen dat niet alleen het huisvesten van statushouders lastig blijkt. Ook de komst van vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Oekraïne, zorgt voor extra druk op het onderwijs, de zorg en integratie. De gemeente uit haar zorgen hierover in de zogeheten statenbrief aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.