Achterhoek

Kluizenfabriek sluit mogelijk, 160 banen op de tocht

Pinnende mensen
Pinnende mensen © ANP
DOETINCHEM - Bij Gunnebo in Doetinchem staan 160 banen op de tocht. Het Zweedse moederbedrijf wil de fabriek in Doetinchem sluiten en de productie naar India verplaatsen.
"Het is een voorgenomen besluit", zegt directeur Bennie Bus van het Doetinchemse bedrijf. Maar hij bevestigt dat het Zweedse moederbedrijf van plan is de productie naar India te verplaatsen: "Dat is nodig vanwege de veranderende vraag in Europa. Daarnaast staat de winstgevendheid onder druk."
De sluiting moet volgend jaar zijn beslag vinden. Bus: "Halverwege 2024 stopt de productie. Het tweede halfjaar wordt dan gebruikt om de fabriek te ontmantelen."
Zelf werkt Bus al 22 jaar bij het bedrijf en hij ziet de impact die het besluit heeft voor de werknemers. "Het gaat om 160 banen, waaronder veel langdurige dienstverbanden."

Minder pinautomaten op straat

Gunnebo bestaat al 144 jaar en maakt kluizen voor pinautomaten. Volgens Bus is de sluiting in Doetinchem ingegeven door economische ontwikkelingen. "Wij produceren kluizen voor geldautomaten. Je ziet dat het straatbeeld verandert. In het verleden had elke bank zijn eigen pinautomaat. Nu zijn ze verenigd in Geldmaat en blijven er minder geldautomaten over."
Hij denkt dat ook corona effect heeft gehad. "Er is een verandering in de manier van betalen gekomen. Minder contant geld." En dat kan bijgedragen hebben aan de afname van het aantal pinautomaten, denkt de directeur.

Sociaal plan

Bus geeft aan dat er gesprekken zijn met de ondernemingsraad over de voorgenomen sluiting, maar hij kan daar inhoudelijk niets over zeggen, omdat die vertrouwelijk zijn.
Ingrid Langenberg van FNV Metaal zegt daarover: "De ondernemingsraad is nog aan het kijken naar het nut en noodzaak van deze beslissing. De OR moet nog een advies uitbrengen. Maar ik denk dat het bedrijf het besluit al heeft genomen."
Zij betreurt de op handen zijnde sluiting: " Weer een bedrijf naar het buitenland, puur voor de winstmaximalisatie. Wij willen de banen behouden voor Nederland. Maar we zijn bezig de gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. We zijn in onderhandeling over een sociaal plan."
Ook Bus geeft aan dat er een goed sociaal plan moet komen. Hoe dat er precies uit gaat zien, daar kan hij nu nog niet op ingaan. Maar hij voegt er wel aan toe: "Wij zorgen voor elkaar."