Gelderse Vallei

Deze Gelderse universiteit is de beste van Nederland

Student aan de Wageningen Universiteit.
Student aan de Wageningen Universiteit. © WUR/Vincent Koperdraat
WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit staat in de Keuzegids Universiteiten 2024 op plaats één als beste universiteit van Nederland. "Zestien van onze negentien bacheloropleidingen hebben het predicaat 'topopleiding 2024' ontvangen", zegt onderwijsdecaan Arnold Bregt vol trots.
De Keuzegids maakt de ranglijst door te kijken naar de resultaten van de Nationale Studenten Enquête van dit studiejaar. Het is het negentiende jaar op rij dat de Wageningen Universiteit bovenaan de lijst staat.

Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciaal kwaliteitszegel toegekend en het predicaat 'Topopleiding'. "Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland", aldus Keuzegids.

'Hier zit geen politiek achter'

"We zijn ontzettend trots op dit resultaat", zegt onderwijsdecaan Bregt. Opleidingsdirecteur van de bachelor en master biologie Marjolijn Coppens voegt toe dat ze het mooi vindt dat de lijst is samengesteld door de studenten zelf, zonder enige politieke invloed. "Dat is het verschil. Er zijn ook ranglijsten waar andere universiteiten elkaar beoordelen. Dan spelen er ook andere factoren mee. Maar dat is hier niet het geval. In die zin is dit de eerlijkste beoordeling, vooral voor de studenten."

Twee decennia dominantie

Al bijna twee decennia lang domineert de universiteit de ranglijst. Wat het geheim is? "Onze studenten hebben veel invloed op het onderwijs zelf. Zo bestaat het bestuur van de opleidingen uit vier hoogleraren en vier studenten. Daarbij hebben de leerlingen evenveel bestuursrecht als de hoogleraren." De studenten voelen zich zodoende enorm betrokken bij het onderwijs, verklaart Bregt.
Daarnaast werken ze in Wageningen met small scale education. Oftewel: "We proberen het onderwijs zo in te richten dat studenten voldoende aandacht krijgen en zich niet een nummertje binnen de grote massa voelen."
Maar er bestaat geen onderwijs zonder docenten. "En bij ons worden de mensen die onderwijs geven ook goed betaald voor wat ze doen." Als opleidingsdirecteur koopt Coppens als het ware onderwijs in. "En als het onderwijs niet goed genoeg is, koop ik het bij hen ook niet meer in." Op die manier wordt de kwaliteit gewaarborgd.

Geen doel op zich

Als de Wageningen Universiteit nog één keer bovenaan eindigt, is dat voor de twintigste keer op rij. Bregt: "Ik doe mijn werk niet voor die ranglijst. Het is mijn doel om zo best mogelijk onderwijs te geven. Die ranglijst is dus meer een gevolg van onze passie voor onderwijs, dan een doel op zich."