Arnhem en omstreken

HAN-studenten samen met docent vast in lift

Een defecte lift.
Een defecte lift. © ANP
ARNHEM - Het zal je maar gebeuren dat je net in de lift bent gestapt en halverwege vast komt te zitten. Het overkwam een groep studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) dinsdagavond. Ze waren samen met hun docent op weg naar een college, toen Arnhem plotseling werd getroffen door een grote stroomstoring.
Toevallig ging het ook nog eens om een groep studenten van de opleiding Master Engineering Systems. Joke Westra geeft hen les over duurzame elektriciteitssystemen. En dan is er opeens geen elektriciteit meer en sta je met de lift stil.
"Het klinkt allemaal veel spannender dan het in werkelijkheid was", lacht de docent als ze een dag later haar verhaal vertelt op Radio Gelderland. "Maar het was wel grappig om een keer gered te worden door de brandweer. Dat was me nog niet eerder gebeurd."

Les in de lift

Dat Joke niet onder de indruk was, blijkt wel uit het feit dat ze gewoon les ging geven in de lift. "Het was ook zo'n mooie case, want ik had 's middags een andere groep studenten, uit de opleiding Elektrotechniek, voorgehouden van: wat gebeurt er nou eigenlijk met een black-out (als de boel platligt, red.)? En de avondgroep werkt vanuit het masterprogramma aan dat soort systemen, dus het was voor hen meteen een case. Dat was wel heel leuk."
Op het moment dat de lift stilviel, begon Joke te lachen. "Dat gaat vanzelf. Vooral als je zo'n setting net met je andere groep hebt besproken." Ze vertelt dat ze vastzat met vier studenten. "Een van hen is deeltijdstudent en werkt bij de lokale netbeheerder TenneT. Dus die heeft ook wel bedrijfsverstand van dit soort dingen. Dus dat was gewoon een grappige situatie."

Pak kaarten

Gelukkig had niemand claustrofobie. "We zaten daar allemaal heel relaxed. Iemand vroeg nog of iemand een pak kaarten bij zich had. Die sfeer was er. Iedereen was heel kalm en koel, dat was heel prettig", blikt Joke terug. Uiteindelijk werden ze na een half uur bevrijd door de brandweer.
Voor de docent was het een bijzondere ervaring. "Ik heb weleens studenten gehad die in de les zeiden: kunnen we dat niet even nadoen in het gebouw. Toen heb ik weleens gelachen en gezegd: daar worden mensen vast niet blij van als we ze in het donker zetten. En dan gebeurt het spontaan", besluit ze lachend.