Gelderland

'Pablo Ice-cobar' moet bijna 15 jaar cel in om gigantische drugslabs

Een eerdere aanhouding in deze zaak.
Een eerdere aanhouding in deze zaak. © politie
DREMPT - 'Pablo Ice-cobar', de man achter de gigantische crystal meth-labs in onder meer Arnhem en Achter-Drempt, moet 14 jaar en 10 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald. Een andere verdachte moet 13 jaar naar de gevangenis.
De Nederlandse en Mexicaanse hoofdverdachten hadden een 'aansturende en coördinerende rol in de criminele organisaties achter meerdere drugslabs'. De productie van crystal meth, ook wel ice genoemd, is voor criminelen extreem lucratief. De Mexicaanse 'Pablo Ice-cobar' had labs in Achter-Drempt, Arnhem, Willemsoord, Hauwert en Moerdijk.
Onder zijn schuilnaam via het beveiligde EncroChat stuurde hij berichten als 'I have three labs in Holland. I am the biggest ice-producer in Europe. I will open two more in two weeks'. De Mexicaan stuurde de Latijns-Amerikaanse kant aan en zorgde voor de kennis, kunde en mankracht binnen de organisatie. Ook wordt hij veroordeeld voor de export van ruim 30 kilo metamfetamine naar Duitsland.
Andere verdachten in deze zaak kregen 9 maanden tot 8 jaar celstraf. Het gaat onder meer om koks en iemand die zorgde voor hun eten en onderdak.