Gelderland

Dichte mist en gladheid tijdens ochtendspits

Het kan tijdens de ochtendspits flink mistig worden.
Het kan tijdens de ochtendspits flink mistig worden. © ANP
Het is donderdagochtend op verschillende plekken mistig en het kan flink glad zijn. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Er is code geel afgegeven tot ongeveer 10.00 uur in de ochtend.
Het KNMI strooide de afgelopen dagen al met code geel. Waar het voorheen vooral ging om winterse buien, moeten mensen donderdagochtend met name rekening houden met dichte mist.
Op verschillende plekken kan het ook nog eens glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De temperatuur kan een paar graden onder nul komen, zegt Weerplaza. Op verschillende plekken zijn gemeenten daarom al druk om zout te strooien.

Het wordt koud

Volgens de meteorologen blijft de temperatuur donderdag overdag rond het vriespunt schommelen. Op vrijdag kan het zelfs overdag blijven vriezen. In de nacht zakt de temperatuur naar -5 graden. "In de ochtend hebben we te maken met mist en die combinatie met vorst kan betekenen dat er mooie plaatjes geschoten kunnen worden door rijpvorming", zegt Donny de Koning van Weerplaza. Het wordt dit weekend mooi winters weer. Op zondag zit er mogelijk nog een winterse bui in.
Begin volgende week komt er kleine verandering zegt De Koning. Er kan wat zachter herfstweer richting onze kant komen. "Dat gaat in de loop van volgende week gebeuren, als we het Amerikaanse model mogen geloven", zegt De Koning.

Herfst- of winterweer?

"Maar er is nog wel enige onzekerheid in de weermodellen. Mocht er zich een Scandinavisch hogedrukgebied ontwikkelen, dan komen we in de koude gelederen uit en hebben we met winterweer te maken."
Voor de ijsmeesters van de ijsbaan in Winterswijk is het laatste te hopen, want dan kan er volgende week misschien nog wel geschaatst worden en wordt mogelijk zelfs de eerste marathon op natuurijs er verreden.