Gelderse Vallei

Voedselpretpark in Ede is na tien jaar nog niet van tafel

De voormalige Mauritskazerne is de beoogde locatie van het voedselpark.
De voormalige Mauritskazerne is de beoogde locatie van het voedselpark. © Omroep Gelderland
EDE - Stoppen of aanpassen, dat zijn de keuzes die nu op tafel liggen in de gemeenteraad rond het voedselattractiepark in Ede. Raadsleden mochten allen hun mening geven over het nieuwe, aangepaste plan. En met onder andere een nieuwe naam liggen er nog mogelijkheden voor het voedselpretpark.
De voorzitter van de vergadering benadrukt dat dit nog niet het einde van het hoofdstuk over de zogeheten Food Experience is. "Het kan zijn dat er nóg een vergadering wordt ingepland."
Food Experience (voorheen World Food Center Experience) is al ruim tien jaar onderwerp van gesprek in de Edese politiek. Het voedselattractiepark moet innovatieve voedselbedrijven naar de gemeente trekken en bezoekers iets leren. In al die jaren gaf de gemeente inmiddels meer dan 7 miljoen euro uit, maar er is nog geen schop in de grond gezet.
Wethouder Leon Meijer trekt een conclusie uit de avond. "Het college kan een positieve besluitvorming gaan voorbereiden." Ze hebben geluisterd naar de raad en willen werken aan een nieuwe naam. "We hebben al verschillende opties voorbij horen komen, maar dit kunnen we zeker meenemen in het nieuwe plan", benadrukt Meijer.

'Zondag rustdag'

De SGP kijkt sceptisch naar de zaak. "Wij als gemeente zijn niet verantwoordelijk om een attractie in de lucht te houden", doelt raadslid Gerrit Flier op het potje geld dat inmiddels al is uitgegeven. Daarnaast is er nog een heikel punt voor de SGP: "Wij willen de experience niet op de zondag. Zondag is door de Here God gegeven als rustdag."
Wethouder Meijer reageert meteen. "Er zit een duidelijk verschil tussen de winkels, die op zondag door de raad gesloten mogen worden, en de experience." Dat park valt namelijk onder landelijke wetgeving.

Geheim document

Ook moet er volgens de SGP meer aandacht zijn voor de landbouw. "Wat zou de regio Foodvalley zijn zonder onze boeren?", benadrukt Flier. De partij wil meer verbinding met ondernemers en boeren uit de regio.
"Er is geen enkel voedselgerelateerd bedrijf dat in de Food Experience heeft geïnvesteerd", vertelt Erik Wesselius van de partij Mens Milieu Ede met met stemverheffing. Dat zou blijken uit een geheim document. Het maakt veel los in de raadszaal. Wethouder Meijer is duidelijk ontdaan van die bekendmaking. "Er zijn nou eenmaal documenten die geheim zijn, en die ik net als u niet in het openbaar kan delen", benadrukt de wethouder richting Wesselius.
Ook de SGP wil de lokale ondernemers graag bij het project betrekken. "Als u dat wil, dan kunnen wij dit in het plan meenemen", vertelt wethouder Meijer.
De partij Mens Milieu Ede heeft zo zijn twijfels bij de plannen. "Wij geven het geld liever uit aan een bibliotheek of aan de scholen."

Realistischer

D66 ziet daarentegen mogelijkheden. De PvdA vindt het nieuwe plan realistischer en logischer. Wel wil PvdA-raadslid Boyce de Jong dat er een nieuwe naam komt. Alleen het woord World verwijderen uit de naam is hem niet genoeg.
De raadsleden van de ChristenUnie staan achter het plan van de Food Experience. "We zijn blij dat het hele ontwerp steeds meer vorm krijgt", benadrukt raadslid Daan Weststrate. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit concept een succes kan worden."

Nog een vergadering

Naast de raad van Ede mag ook Provinciale Staten nog laten weten wat zij van de plannen vinden.
"U bent als raad aan zet", benadrukt wethouder Meijer. Zonder akkoord van de raad mag het college (burgemeester en wethouders) helemaal niet handelen, dus hun mening is doorslaggevend.
Maar wanneer gaat er nou wat gebeuren? Aan de hand van deze avond gaat het college oordelen hoeveel werk er nog aan de winkel is. Hierna komt waarschijnlijk nóg een vergadering. De pijlen zijn, voor nu, gericht op begin volgend jaar.