Achterhoek

Homostel wil dolgraag een kindje: 'Maar je voelt je machteloos'

Robbin en Jaap willen graag een kind maar het vinden van een draagmoeder is lastig in Nederland.
Robbin en Jaap willen graag een kind maar het vinden van een draagmoeder is lastig in Nederland. © Omroep Gelderland
VARSSEVELD - Ze hadden niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn en zijn inmiddels ten einde raad. Net als veel andere homostellen willen Robbin Breuer uit Varsseveld en zijn vriend Jaap van den Berg een eigen kind. Het stel heeft een vurig verlangen hun eigen gezin te beginnen, maar ze hebben inmiddels ontdekt dat er voor homostellen flinke hobbels zijn op de weg naar het vaderschap.
"Robbin en ik houden heel veel van elkaar en we zouden gewoon graag die liefde ook willen delen met een kindje dat van ons is", vertelt de 36-jarige Jaap van den Berg in de keuken van het huis dat hij een jaar geleden kocht met zijn 31-jarige vriend Robbin Breuer. Het stel is drie jaar samen en, zoals ze zelf zeggen, klaar voor de volgende stap. Want dat ze samen kinderen wilden was meteen al duidelijk. "Het kwam zelfs al bij de eerste date ter sprake", zegt Jaap. Robbin vult hem aan: "Ik heb eigenlijk heel mijn leven al dat voor me, dat ik vader word."
Als je als homostel een kind wil kan dat via draagmoederschap, co-ouderschap of pleegzorg. Sinds 2021 is adoptie van kinderen uit het buitenland niet mogelijk. Uit onderzoek bleek dat er te veel misstanden waren. Robbin en Jaap zouden het liefst een kind krijgen met een draagmoeder, maar er is niemand in hun familie of kennissenkring die een kind voor hen wil dragen. Dat maakt het extra lastig voor het stel, want waar vind je dan een draagmoeder?

Strafbare zoektocht naar draagmoeder

"We zijn op zoek naar een draagmoeder, maar je mag het niet in het openbaar vragen of een advertentie plaatsen of zo want dat is strafbaar", vertelt Jaap. De overheid wil voorkomen dat er geld verdiend kan worden met het krijgen van baby's, dus het aanmoedigen van commercieel draagmoederschap, via bijvoorbeeld advertenties, is verboden. Dat maakt het lastig voor homostellen die dichtbij geen draagmoeder kunnen vinden.
"Wat kun je dan nu nog doen", vraagt Robbin zich hardop af. De mannen zouden graag zien dat er een bemiddelingsbureau komt, waar homostel en draagmoeder gematcht kunnen worden en waar zorgvuldig met draagmoederschap wordt omgegaan.

Kostbaar alternatief

In Canada hebben ze al bemiddelingsbureaus voor draagmoeders. Jaap en Robbin zouden daar kunnen proberen om een kind te krijgen, maar dat alternatief kost wel zo'n 130.000 euro. Als het onverhoopt mis gaat, heb je geen kind en ben je het geld kwijt.

Wetsvoorstel

In Nederland is er een wetsvoorstel ingediend dat het voor stellen als Robbin en Jaap makkelijker moet maken om via draagmoederschap een kind te krijgen. Het gaat om het wetsvoorstel Wet kind, draagmoederschap en afstamming, maar wanneer die wet werkelijkheid wordt, is niet bekend. Dat de behoefte er is onderschrijft ook Sara Coster van Stichting Meer dan Gewenst, die zich inzet voor regenboogouderschap. "Tijdens onze informatieavonden voor wensouders is er veel animo. Wel 160 mensen per keer, maar dat zijn niet allemaal homostellen."

'Machteloos en verdrietig'

Robbin en Jaap zijn inmiddels radeloos, al doen ze hun best hoop te houden dat ze ooit een kind zullen krijgen. "Je voelt je eigenlijk heel machteloos en het doet ons ook heel veel verdriet, want je mist een beetje een stip op de horizon, ofzo", legt Jaap uit. "Ik wil er nog niet aan dat het misschien niet gaat lukken om een kind te krijgen. Wat als het niet lukt? Dat is gewoon een heel pijnlijk onderwerp voor mij en voor Jaap ook", zegt Robbin. "Het maakt ons heel verdrietig en heel somber."