Rijk van Nijmegen

COA mist deadline: noodopvang in Heumen niet op tijd ontruimd

Medewerkers van het COA leggen speelgoed klaar.
Medewerkers van het COA leggen speelgoed klaar. © Omroep Gelderland
HEUMEN - Hoewel de natuurvergunning vrijdag afloopt, slaagt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) er niet in de noodopvang in de gemeente Heumen voor die tijd te ontruimen. De Stichting Das & Boom, die de komst van de opvang bij de rechter aanvocht, wil van de provincie weten hoe die gaat handhaven.
De opening van de crisisnoodopvang voor achthonderd asielzoekers liep dit voorjaar flinke vertraging op toen er dassen op het terrein bleken te zitten. Na rechtszaken konden de paviljoens van de noodopvang pas eind augustus in gebruik worden genomen. Daarvoor werd een ontheffing op basis van de Wet natuurbescherming afgegeven, die op 1 december afloopt.
Het COA vroeg de gemeente Heumen in oktober om verlenging van de openstellingsperiode. Maar de gemeenteraad gaf daar geen toestemming voor om het kwetsbare natuurgebied niet langer te belasten en omdat er overlast in de buurt zou zijn.

In overleg

Nu blijkt dat het niet gaat lukken om alle tijdelijke bewoners deze week te verhuizen. Volgens een woordvoerder van het COA verblijven er nog 670 asielzoekers in Heumen. "We zijn in overleg met de gemeente en de provincie. Daar kunnen we nog niks over zeggen."
Das & Boom wijst erop dat het recht op overpad over een landgoed - nodig om de crisisnoodopvang te bereiken - ook op 1 december vervalt. Ook is de lichtuitstraling in het natuurgebied toegenomen, sinds kortgeleden tijdens een storm licht- en geluidswerende schermen zijn weggewaaid.

COA krijgt extra tijd

De provincie laat weten dat het COA extra tijd krijgt om de noodopvang te ontruimen. "Formeel moet de opvang voor 1 december dicht. Maar we snappen dat het niet gaat lukken om zo veel mensen in no-time elders onder te brengen. En met dit weer kan je mensen niet buiten laten slapen. Daarom krijgt het COA iets meer tijd, tot 31 januari 2024", aldus een woordvoerder van de provincie.
"In de tussentijd zullen het COA en de gemeente zich uiteraard onverkort blijven inzetten om eventuele overlast voor omwonenden en ondernemers tot een minimum te beperken", aldus gemeente Heumen.
De gemeente Heumen is niet blij met deze situatie en heeft daar haar ongenoegen over geuit. "De gemeente betreurt het feit dat hiermee geen uitvoering wordt gegeven aan het raadsbesluit", laat de gemeente weten.
Het COA kampt op dit moment weer met een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Of dat de reden is dat het COA de locatie in Heumen niet tijdig leeg krijgt, wil de woordvoerder van de organisatie niet zeggen.