Gelderland

Wat doe je met je planten bij nachtvorst?

Een tuin na een koude nacht
Een tuin na een koude nacht © ANP
Na het natte weer van de afgelopen tijd heeft Koning Winter deze week zijn intrede gedaan. In Gelderland viel de eerste sneeuw en de komende nachten kan het een graad of 4 à 5 gaan vriezen. Moet je je tuinplanten nu inpakken? Nog niet, zegt kenner Egbert Veldhuis.
Bij -5 is er volgens de hovenier uit Vaassen niks aan de hand. "Winterharde planten kunnen daar sowieso tegen en een paar graden vorst is ook voor kuipplanten niet funest." Potten met viooltjes en heideplantjes hoef je volgens hem ook nog niet binnen te halen.
Henk Marsman van tuincentrum Haneveld in Laren zei eerder al dat het afdekken van planten bij de eerste koude nachten niet altijd verstandig is. "Meestal is het de wind waar ze last van hebben. Waait er een snijdende oostenwind en is het bijvoorbeeld -2, dan is dat veel erger dan -5 met de wind uit een andere richting of als het windstil is."

Olijfboom inpakken bij -10

Als het nog wat kouder wordt, zijn er uiteraard planten waar je extra op moet letten. Dat zijn onder meer de fuchsia, olijfboom, oleander, camelia en agapanthus. "Bij -10 moet je wel in actie komen", benadrukt Veldhuis. "Een olijfboom moet je bij die temperatuur inpakken. Het liefst met jute, want dat ademt goed. Dat kan je per rol krijgen."
Marsman adviseert geen plastic zakken te gebruiken. "Die condenseren aan de binnenkant en als die condens bevriest, kan de plant dat niet hebben. Het klinkt misschien gek, maar een vitrage is veel verstandiger. Vitrage ademt en dat is voor een plant veel beter." Heb je geen afdekmateriaal? Tuincentra verkopen speciale tuinhoezen voor planten en zijn er in allerlei maten. Ze zijn ook nog eens water- en luchtdoorlatend.

Noppenfolie om de pot

Planten in potten zijn vorstgevoeliger dan planten die in vaste grond staan. "Bij die planten moet je ook de wortels beschermen. Dat kan door de pot af te dekken met noppenfolie", aldus Veldhuis. Maar zover is het dus nog niet.
Als je een overdekt terras hebt of een tuinhuisje kan je planten bij strenge vorst beter daarnaartoe verhuizen. "Maar als het gaat dooien, moet je ze wel meteen weer terugzetten", voegt de tuinman uit Vaassen toe.
De vorst van de komende dagen kan weinig schade aanrichten in je tuin, maar door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd kunnen wortels wel gaan rotten. "Zorg voor een goede afwatering, vooral bij planten die in een pot staan. Zorg dat het overtollige water weg kan lopen en gooi de schotels onder de potten leeg", aldus Veldhuis.