Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Hoge Veluwe boos over conclusie verstoorde wolf

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Nationaal Park de Hoge Veluwe is boos op het Openbaar Ministerie. Het OM vindt dat de wolf verstoord is geraakt doordat faunapassages werden afgesloten. Maar het park is het daar niet mee eens.
In het voorjaar deed de politie strafrechtelijk onderzoek naar het park vanwege de wolf. De wolf is beschermd en mag niet worden verstoord, maar de politie stelt dat de wolf wel degelijk verstoord is geraakt.
Dat komt omdat er faunapassages zijn afgesloten. Daardoor zou de wolf niet goed het park hebben kunnen verlaten.
Maar tot een rechtszaak is het niet gekomen, het OM vindt namelijk dat er inmiddels maatregelen zijn getroffen. Daarom wordt de zaak – zoals dat heet – geseponeerd. Maar daar is wel een proeftijd van een jaar aan verbonden.

Park wil vrijspraak zonder voorwaarden

Daar wringt de schoen volgens het park. Want zij willen vrijspraak. Het park stelt in een brief aan het OM dat ze het onacceptabel vinden dat voorwaarden aan verbonden zijn. Volgens Park de Hoge Veluwe is er geen goed onderzoek gedaan en is er maar naar een klein stuk van de hekken gekeken.
De provincie moet toezicht houden op het park, maar die vindt dat de wolf voldoende mogelijkheden heeft om het terrein te verlaten. Daarom legde het onder meer een verzoek van de politie om op te treden naast zich neer.
Dat was bij het park onbekend, daar kwamen ze pas achter toen Omroep Gelderland via de Wet Open Overheid documenten opvroeg. Uit die documenten kwam naar voren dat de politie al in maart verzocht om op te treden.
Maar tot vervolging gaat het OM dus niet over, omdat er maatregelen zijn genomen. Maar over de genomen maatregelen tast het park naar eigen zeggen in het duister. “We hebben alleen vier varkenspoortjes opengezet. Maar dat heeft niets met de wolf te maken, maar met wilde zwijnen", aldus een woordvoerder.
Die poortjes waren lange tijd gesloten om te voorkomen dat dieren in het park besmet zouden raken met de Afrikaanse varkenspest.

OM: 'Dit gesprek niet via de media'

Of dat de maatregelen zijn die het OM bedoelt, blijft onduidelijk. Het OM wil niet reageren op de beschuldigingen van het park. “Wij voelen er weinig voor om dit gesprek via de media te voeren", staat in een reactie. “Het staat het Park vrij om stappen te nemen als ze het niet met de beslissing eens zijn.”