liveblog | 30 november 2023

'Sorry voor alles', Veysel betuigt spijt voor moorden in McDonald's, lees het hier terug

Wat ging er volgens het Openbaar Ministerie vooraf aan de dubbele moord in de McDonald's in Zwolle, in maart vorig jaar? En welke straf eist het OM tegen Rozendaler Veysel Ü.? Dinsdag hulde hij zich in stilzwijgen. Horen we nu van zijn advocaat waarom Veysel, die heeft bekend, tot zijn daad kwam? Verslaggever Huibert Veth is aanwezig bij de laatste zittingsdag en houd je op de hoogte via dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 30 november 2023, 14:45 uur
14:45

18 december uitspraak

De rechter kondigt aan op maandag 18 december om 13.00 uur uitspraak te doen.
14:40

Slotwoord voor Veysel

Na nog een korte reactie terug, is het slotwoord aan Veysel zelf. "Ik vind het vreselijk voor iedereen. Sorry voor allemaal. Sorry voor alles", zegt hij op bedrukte toon. "En bedankt hè", klinkt het cynisch vanaf de tribune vanuit een van de nabestaanden.
14:30

'Oncontroleerbaar beeld'

De OvJ constateert dat de gepleegde feiten door de verdediging niet worden betwist. Het beeld dat vervolgens wordt opgeworpen van de slachtoffers is volgens hem volledig oncontroleerbaar als het al niet verzonnen is.
14:20

'Geëindigd op koude vloer'

De advocaat van de nabestaanden merkt op dat het betoog van de verdediging lijkt op een aanval in een zaak tegen de familie Torunlar. "Daar ben ik hier niet voor." Het zuchten vanuit de hoek van de nabestaanden, kon in de zaal worden gehoord, zag de advocaat. "De slachtoffers zijn geëindigd op een koude vloer van de McDonald's", besluit hij.
14:15

'Geen levenslang'

Hoewel de verdediging dus betoogt dat Veysel niet voor moord maar voor doodslag zou moeten worden veroordeeld, wil de advocaat nog even aangeven dat levenslang sowieso geen passende straf zou zijn. In gevallen waar die wel wordt opgelegd, gaat het volgens haar om zaken van de buitencategorie. "Niet te vergelijken met de zaak van vandaag waar een heel verhaal aan vastzit."
14:10

'Ernstig mishandeld'

In de PI is Veysel ernstig mishandeld door een medegedetineerde, vervolgt zijn advocaat. Daar zou aangifte van zijn gedaan die volgens haar niet wordt opgepakt. Het is een van de zaken waardoor zijn gevoel van onveiligheid groeit, betoogt de advocaat.