Gelderse Vallei

Raadsel van verdwenen stem in Ede opgelost

De stemmen worden nog eens gecheckt.
De stemmen worden nog eens gecheckt. © Omroep Gelderland
EDE - In Ede is bij het hertellen van de stemmen het raadsel van een verdwenen stem opgelost. Een kiezer had om een hertelling gevraagd, omdat die de stem op zijn kandidaat niet terugvond in het verslag van de gemeente.
"Eén kiezer had bij de controle van de stemmen in het proces-verbaal op internet zijn eigen stem niet gevonden. Die had hier op het gemeentehuis gestemd op kandidaat 14 van Lijst 7", vertelt projectleider Henk van den Boom van de gemeente Ede.
Op het raadhuis van Ede geeft hij op woensdagochtend toe: "Dat is vreemd. Daarom mochten wij het onderzoeken. En dat hebben we net gedaan."

Foutje, bedankt!

Van den Boom legt uit wat er fout is gegaan: "Afgelopen donderdag hebben wij een centrale telling gedaan, hier in Ede. Daar is keurig op de turflijst aangegeven dat er op kandidaat 14 gestemd van lijst 7 was. Bij het verwerken van het proces-verbaal is die ene stem niet bij kandidaat 14 beland, maar bij kandidaat 10."
Bij een controle op woensdagochtend bleek dat inderdaad het probleem, aldus Van den Boom: "Nu gaan we het proces-verbaal aanpassen zodat kandidaat 14 van lijst 7 de stem krijgt, en kandidaat 10 niet."
De projectleider kan zich ook wel voorstellen dat zo'n fout van de gemeente tot wantrouwen bij mensen leidt: "Maar het blijft een handmatig proces, waarin fouten gemaakt worden. In dit geval is het gelukkig in dezelfde partij gebleven. En met turven en handmatig overnemen is hier helaas wat misgegaan. Het heeft verder geen invloed gehad op de uitslag, omdat wel op de goede partij gestemd is. En daar de stem geteld is."

Vergissing van een kiezer

In Ede deed zich nog een probleem voor, vertelt Van den Boom: "Een kiezer was in de wijk ENKA geweest in Ede. Ze had daar haar stem uitgebracht en had haar stem ook niet teruggevonden. Alleen op die betreffende locatie waren op 22 november twee stembureaus ingericht. En de kiezer had zich vermoedelijk vergist in het stembureau waar ze haar stem had achtergelaten."
Met een beetje puzzelen was ook dat probleem opgelost: Het was een stem op een partij, waarop op een andere locatie twee keer op was gestemd. Dat verklaarde waarom de betrokkene haar stem niet teruggevonden had. "Gisteravond is telefonisch contact met betrokkene geweest en die vond dit een plausibele uitleg. Daarmee was voor ons ook het verschil verklaard."
Van den Boom durft nu ook stellig te zijn dat de verkiezingsuitslag in Ede klopt: "Daar kunnen we zeker van uit gaan. Wij gaan er nu van uit dat de uitslag in Ede nu goed is. 100 procent zeker."

Misgeteld in Wageningen

Ook in Wageningen kon een kiezer de eigen voorkeuzestem niet terugvinden. De kiesraad vroeg de gemeente Wageningen dit te onderzoeken. En hier bleek ongeveer hetzelfde misgegaan als in Ede. Volgens een woordvoerder van de gemeente is ook hier een overschrijffout gemaakt: "Bij de overname van de tellijst naar het proces verbaal is één fout gemaakt." Die is hersteld en had volgens de woordvoerder geen effect op de uitslag.