Rijk van Nijmegen

Dieven stelen voor tienduizenden euro's op Radboud Universiteit

Apparatuur op Marktplaats, vermoedelijk van de RU en het Radboudumc.
Apparatuur op Marktplaats, vermoedelijk van de RU en het Radboudumc. © Marktplaats
NIJMEGEN - De Radboud Universiteit is geteisterd door meerdere diefstallen. Op de campus is voor zeker tienduizenden euro's aan elektrische apparatuur buitgemaakt. Ook is woensdag het nabijgelegen ziekenhuis, het Radboudumc, aan diefstal ten prooi gevallen. Een deel van de gestolen spullen is al teruggevonden op Marktplaats.
Een medewerker van de Radboud Universiteit (RU) die nauw betrokken is bij de apparatuur maar liever anoniem* wil blijven, is onthutst: "Er is weleens een draadloze microfoon van zo'n 600 euro al dan niet per ongeluk meegenomen. Maar in de zeven jaar dat ik hier werk, heb ik zulke extreme diefstallen nog nooit meegemaakt."

'Behoorlijke som geld'

Ook de RU bevestigt dat er 'een behoorlijke som geld' van zeker tienduizenden euro's is meegenomen. Wat er zoal is buitgemaakt? Bedieningspanelen, camera's, microfoons en meer apparaten van honderden tot duizenden euro's waarmee colleges worden gegeven. De collegezalen zijn uitgerust met veel en kwalitatief goede apparatuur. "De hele boel is geautomatiseerd en idiot proof'", weet de werknemer. "Zodat iemand die bij wijze van spreken 'nog geen laptop aangesloten krijgt', wel colleges kan geven."
Maar dat ging de afgelopen week niet zonder slag of stoot. Docenten stuitten op ontbrekende microfoons en niet functionerende beamers, omdat kostbare bedieningspanelen ontbraken. Gelukkig konden de colleges worden verplaatst en hervat, weet de woordvoerder van de RU.

Ook in Radboudumc toegeslagen

Ook is deze week het nabijgelegen ziekenhuis, het Radboudumc, bestolen. "Er is voor 10.000 euro aan elektrische apparaten gestolen. Dat is nog niet eerder gebeurd", weet een woordvoerder van het ziekenhuis. "We hebben aangifte gedaan en gaan scherper toezicht houden." De diefstal vond plaats in het zogenoemde experience centre waar onder andere een auditorium - een grote conferentiezaal - vindbaar is.
De medewerker van de RU vermoedt dat dat is waar de diefstal heeft plaatsgevonden: "Direct na de diefstal zijn wij gaan zoeken op Marktplaats. Daar troffen we microfoons en zenders beplakt met stickers waarop staat 'Auditorium'." Deze werden te koop aangeboden in Ooij, op zo'n 10 kilometer afstand van de RU.

Buit op Marktplaats

Tot op heden is er vier keer toegeslagen aan de RU. "In twee gebouwen op de campus is elektrische apparatuur ontfutseld, het Spinozagebouw en de Thomas van Aquinostraat. In korte tijd is zo'n 30.000 euro buitgemaakt", weet de medewerker. "Ook kwamen we op Marktplaats al snel een van onze camera's en controllers tegen. Deze kostten zo'n 4.500 euro en zijn in beslag genomen door de politie."

Nog niemand betrapt

Of het om armzalige audiofiele studenten gaat of om een georganiseerde dievenbende, is nog niet duidelijk. "Er is nog niemand op heterdaad betrapt. Ook lopen hier ontzettend veel mensen rond en staan de meeste collegezalen gewoon open", aldus de medewerker.
Daarom is het voor medewerkers lastig te onderscheiden wie de collegezalen betreedt. En is het lastig te zeggen of dat studenten, medewerkers van de technische dienst of dieven op het dievenpad zijn. Wel heeft de RU aangifte gedaan bij de politie. Tot op heden is er nog niemand aangehouden, laat de politie weten.

Achter slot en grendel

Inmiddels zitten de getroffen collegezalen wel achter slot en grendel. Ook wordt de apparatuur nu op afstand bediend in plaats van in de collegezalen, weet de medewerker. De RU vraagt medewerkers en studenten om de komende tijd een oogje in het zijn te houden.
*De naam van de medewerker die liever anoniem wil blijven, is bekend bij de redactie.