Noord-Veluwe

Asielzoeker Elvis wint juridische strijd en mag langer werken

Asielzoeker Elvis uit Nigeria aan het werk bij eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo.
Asielzoeker Elvis uit Nigeria aan het werk bij eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo. © Omroep Gelderland
ERMELO - De Nigeriaanse asielzoeker Elvis uit Harderwijk mag langer dan 24 weken per jaar werken. Dat heeft de hoogste rechter van ons land woensdag bepaald.
Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland, oordeelt de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

Elvis wil werken

Drie jaar geleden vluchtte Elvis uit Nigeria; nu woont hij in het asielzoekerscentrum in Harderwijk. Hij vond werk in een slachterij in de buurt en wilde na afloop van het contract aan het werk blijven. Maar toen zijn werkgever van het UWV geen nieuwe werkvergunning kreeg, stapte hij naar de rechter. Die gaf Elvis gelijk. Het UWV ging tegen die uitspraak in beroep.

In strijd met Europese richtlijn

De uitkeringsinstantie beriep zich op de Wet arbeid vreemdelingen. Die bepaalt onder meer dat asielzoekers niet meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Maar de Raad van State stelt nu dat die wet in tegenspraak is met Europese wetgeving.
Die schrijft namelijk voor dat asielzoekers toegang tot de arbeidsmarkt moeten hebben. Volgens de Europese Unie maakt dat integratie juist makkelijker en leidt het ertoe dat asielzoekers meer zelfvoorzienend worden. Voor Elvis betekent dat dat hij nu dus méér mag werken.

UWV is blij

Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder. Het UWV had rekening gehouden met verschillende scenario's, waaronder deze uitkomst. "We waren al begonnen met voorbereidingen, dus we kunnen nu het verlengen van alle werkvergunningen in gang zetten", vertelt de woordvoerder.